Polen: PKP Intercity arbetar med ett nytt koncept för moderna tåg

Mycket har förändrats på de polska järnvägarna under de senaste 20 åren. Den 1 september 2001 började PKP Intercity, ett företag i den nystartade PKP -koncernen, att driva järnväg. Sedan dess har mer än 550 miljoner människor gjort långväga resor i Polen och Europa på företagets tåg. Foto: PKP

Järnvägsföretaget PKP Intercity, som firar 20-årsjubileum i år, går in i nästa fas av sin verksamhet och planerar att utveckla en ny standard för järnvägsresor.

Som förberedelse för nästa anbud för rullande materiel, som kommer att lanseras som en del av en investeringsplan värd 19 miljarder PLN (4 miljarder euro), har företaget börjat ändra sitt tågdesignkoncept.

- Det tog 20 år för det nationella järnvägsföretaget att transportera mer än 550 miljoner passagerare. Jag är övertygad om att vi inte kommer att behöva vänta nästan 20 år på miljardaste passageraren, eftersom de polska järnvägarna tar fart, blir mer populära och så kommer vi att kunna välkomna miljarder passagerare snabbare än vi tror. För 20 år sedan stod PKP Intercity inför utmaningen att skapa en tjänst som var konkurrenskraftig mot andra transportslag. Nu går företaget ett steg längre och vill vara förstahandsvalet för Polen. Det är vad jag önskar av PKP Intercity, för på grund av det kommer polska tågpassagerare att kunna njuta av säkra, bekväma, förutsägbara, tillgängliga och ekologiska resor, säger Andrzej Adamczyk, Polens infrastrukturminister.

Under de senaste 20 åren har PKP Intercity investerat 8 miljarder PLN (1,7 miljarder euro) brutto på köp och modernisering av rullande materiel och modernisering av tekniska system. Dessa investeringar och alltmer modernare rullande materiel på spåren har bidragit till att transportföretagets tjänster har ökat betydligt. Under 2015 forslade företagets tåg mer än 31 miljoner människor, 2019 var det nästan 49 miljoner - och intresset för erbjudandet ökade. Det nuvarande nöjdhetsindexet är 75 procentenheter, medan det var 33 procentenheter i den första undersökningen 2013. Nöjdheten med PKP Intercitys tjänster har ökat med 42 procent sedan dess.

Stora förändringar på spåren

Som en del av fortsättningen av det största investeringsprogrammet i företagets historia kommer PKP Intercity att investera 19 miljarder PLN i modern rullande materiel år 2030. Det kommer att investeras i passagerarvagnar, moderna lok, flera elektriska enheter och dubbeldäckare med fler tågförbindelser.

Senast år 2030 kommer hela järnvägsföretagets rullande materiel att vara nytt eller upprustat för att säkerställa en hög nivå av säkerhet och komfort.

PKP Intercity har för närvarande kontrakt värda nästan 5,2 miljarder zloty (1,1 miljarder euro) för rullande materiel och infrastruktur. Under de senaste åren har PKP Intercity tagit över totalt 600 moderniserade vagnar som en del av sin strategi för rullande materiel. Under de kommande månaderna planerar företaget att beställa modernisering av ytterligare 321 vagnar.