Ukraina: Ukrzaliznycya startar första containertåget med exportgods till Kina

Ett tåg från Ukraina till Kina kommer att köra nästan 10 tusen km över fyra länders territorium på 18 dagar Foto: Ukrzaliznytsia

Den ukrainska järnvägsföretaget Ukrzaliznycya utvecklar internationell containertrafik. Nyligen inleddes godstrafik med det första containertåget mellan Ukraina och Kina. Det var första gången under det självständiga Ukrainas historia.

De två länderna har länge fört samtal om utvecklingen av exportpotentialen, en fråga som den ukrainska presidenten Zelenski väckte 2021 i samband med konferensen "Yalta European Strategy" i Kiev.

Enligt ukrainska infrastrukturministern, Oleksandr Kubrakov har Ukraina en stor exportpotential, och ett speciellt team för det nya ministeriet arbetar aktivt med dess utveckling:

- Det är viktigt för oss att integreras i det världsomfattande systemet med multimodal trafik, vilket utvecklas snabbt. Modern logistik med containertrafik, till exempel, utgör 45 procent av alla transportarter i EU, i Ukraina är det bara ca 2,5 procent. Beklagligtvis kan vi inte fullt ut utnyttja dessa transporter på grund av vårt geografiska läge, eftersom vår järnväg - och hamninfrastruktur fortfarande är i dåligt skick.

- Ukraina kan inte ignorera efterfrågan och multimodala trafikens potential, särskilt när det gäller de asiatiska länderna. Därför kommer renovering och byggande av maritima infrastrukturer för sjötransporter inom en snar framtid att vara en av de viktigaste uppgifterna för byggprojektet ”More-Zalìznicja", underströk Ukrainas infrastrukturminister, Alexander Kubobakov.

Enligt Aleksandr Kamišin, den regerande VD:n för Ukrzaliznytsia, kan handelsförbindelserna mellan Ukraina och Kina bäst utvecklas med hjälp av containrar.

- I mitten av seklet, anlände 50 container-tåg med importerat gods från Kina. I dag skickar vi den första godsbehållaren av containertyp med tåg med ukrainskt gods till Kina. Vi planerar att sända sådana tåg regelbundet i framtiden.

 Ukrzaliznycya erbjuder en rad tjänster i organisationen av intermodal transport av varor i transit och export-import utbyte i containrar. Terminalen har pålitliga och stabila avtalsförhållanden med ledande speditioner och andra företag i CIS och Europa, vilket gör det möjligt att genomföra integrerade transport- och speditionstjänster för transport av varor enligt systemet "dörr till dörr" i OSS-länderna, i de baltiska staterna och Europa. Centret har behållarterminaler i Kiev, Harkov, Dnipro, Odesa och kuvertkomplexet i Čop.