AECOM tecknar avtal för utveckling av vätgasdriven järnvägstrafik i centrala Italien

Den första vätgasdrivna linjen går från staden Sansepolcro i norra provinsen Arezzo till Sulmona, en stad i den centrala provinsen L’Aquila.

AECOM har tecknat ett samförståndsavtal (MOU) med sin italienska partner Cinque International och spanska förnybara energikoncernen Iberdrola och och Ancitel Energy and Environment om att ersätta Italiens Apennine -dieseljärnväg med vätgasdrivna tåg.

Partnerna arbetar med fyra olika projekt för att stödja hållbart ekonomisk återställande i Apenninregionen, som drabbades hårt av jordbävningar 2009 och 2016 och har lidit av decennier av avfolkning.

Det första projektet är uppgraderingen av en 300 kilometer lång Apenninelinje, som kommer att bli en av Italiens första vätgasjärnvägar.

Fokus på denna linje är strategiskt viktigt eftersom den förbinder ett antal lokala områden genom fyra centrala regioner. En del av linjen har inte elektrifierats och används för närvarande av dieseltåg som kommer att ersättas som en del av programmet.

Samförståndsavtalet innehåller också en hel del förundersökningsarbete för en ny järnvägslinje som bedrivs med hjälp av ”grön vätgas”. Linjen förbinder Rom med Ascoli Piceno, en provins i Marche-regionen, medan det tredje projektet går ut på att bedöma potentialen för grön vätgastillverkning i regionen.

Det slutliga projektet kommer att granska olika sätt att tillämpa ny energi och miljöteknik vid återuppbyggnad efter jordbävningar.

Projekten överensstämmer med målen för European Clean Hydrogen Alliance, en grupp som leds av EU-kommissionen och fokusera på en ambitiös utplacering av vätgasteknik år 2030 med syfte att stödja EU:s åtagande att nå koldioxidneutralitet år 2050.

I juli 2021 utvaldes järnvägsprojektet Apennine på förhand av EU-kommissionen inom ramen för verksamheten för European Clean Hydrogen Alliance, som syftar till att bygga ett pärlband av livskraftiga investeringsprojekt och öka utbyggnaden av grönt väte i Europa.