Polen: Cargounit beställer upp till 30 Vectron MS från Siemens Mobility

Vectron MS-lok är en beprövad och värderad plattform för flersystemslok, godkända i många europeiska länder. Foto: Siemens Mobility

Den största oberoende operatören av uthyrning av rullande materiel i Polen, Cargounit, har beställt upp till 30 Vectron MS -lok från Siemens Mobility. Ramavtalet inkluderar leverans av tio fordon i slutet av 2023 med möjlighet till ytterligare 20 lok 2024 samt underhåll av fordonen.

De två första loken kommer att levereras i år. Loken är avsedda att användas i Polen, Tyskland, Österrike, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Slovenien, Kroatien, Serbien, Nederländerna och eventuellt i Rumänien och Bulgarien.

Leasingföretaget beställde sex lok från Siemens Mobility 2018 och 2019. Cargounits Vectron -flotta kan därmed växa till 36 fordon senast år 2024.

- Vi är mycket glada över vår hittills största polska Vectron MS -order. Med denna order investerar Cargounit i ett av de mest moderna och samtidigt mest miljövänliga universallok på den europeiska marknaden, säger Albrecht Neumann, VD för rullande materiel hos Siemens Mobility.

- Tack vare lokens modulära design erbjuder fordonen förarna maximal flexibilitet för hållbara, gränsöverskridande järnvägstransporter."

- Cargounits strategi ger dynamisk utveckling genom investeringar i moderna ellok. Köpet av Vectron MS-lok, som utgör kärnan i flottor med flersystemslok hos ledande nationella och privata transportföretag, passar perfekt in i vårt företags utvecklingsplaner. Särskilt i intermodala området, är det snabbast växande marknadssegmentet, och Vectron MS-lok är en beprövad och värderad plattform för flersystemslok, godkända i många europeiska länder. En viktig aspekt vid val av leverantör var möjligheten att snabbt få fullt skräddarsydda lok som tillgodoser våra kunders nuvarande behov, säger Łukasz Boroń, VD för Cargounit.

De beställda lokomotiven har en maximal effekt på 6,4 megawatt och en topphastighet på 200 km/h. De är utrustade med nödvändiga nationella tågkontrollsystem samt det europeiska tågkontrollsystemet ETCS.