Frankrike: Ett specialtåg till museer främjar turismen i Paris

Paris "museumståg" tunnelbanetåget MF01 vid Billancourt station på linje 9, mot Pont de Sèvres. Foto: Creative Commons Lic. Kredit: Tacgnol 2710

Tågoperatören SNCF, Paris Musées och Île-de-France Mobilités inbjuder parisare och turister att upptäcka museerna i staden Paris med "Paris Musées Train" på RER-linjen C.

Paris-museigruppen Paris Musées, Transilien SNCF och transportföreningen Île-de-France Mobilités samarbetar så att resenärer och turister på RER-linje C kan spåra upp museerna i staden Paris med "Paris Musées-tåget" ".

"Paris Museum Train", som är fullt utsmyckat med dekorationer och verk av museerna i staden Paris, invigs den 27 september 2021 på Paris Austerlitz station innan det tas i drift för första gången.

Efter ett omfattande moderniseringsprogram som staden Paris har genomfört sedan 2015 har flera museer som betjänas av linje C på RER öppnat sina dörrar igen för allmänheten under de senaste månaderna.

Transilien SNCF, Paris-museerna och Île-de-France Mobilités inbjuder passagerare att besöka dessa extraordinära platser och mästerverken som finns där och få ett intryck av deras konstsamlingar.

Tågets fyra vagnar är tillägnade åt Palais Galliera, Paris Fashion Museum, Petit Palais, Museum of Fine Arts i Paris, Museum of Modern Art och Museum Carnavalet samt åt Paris historia.

RER C "Paris Musées"

Alla tågets innerväggar var belagda med ett högteknologiskt plastskikt. Operationen krävde användning av sju specialiserade anställda från SNCF:s tekniska center i Paris Rive Gauche, som arbetade i tio dagar på Ardoines-anläggningen (Val-de-Marne).

"Paris Museum Train" kommer att betjäna 36 stationer på RER linje C, som är den mest turistiska av linjerna som trafikeras av Transilien SNCF på uppdrag av Île-de-France Mobilités.

Tågen på denna linje åker förbi många viktiga sevärdheter i Paris och kommunen Ile-de-France med 50 000 turister per dag, det vill säga 10 procent av passagerarna på linjen (före pandemin).

Transilien SNCF har med stöd av Île-de-France och Île-de-France Mobilités-regionen lanserat turismkampanjen #CPasLoinEnTrain, som gör det möjligt för invånare och turister i Île-de-France att utforska regionen genom turistvägar och guidade turer.

RER-linjen C, som drivs av Transilien SNCF, erbjuder ett centralt nätverk i huvudstaden och betjänar följande museer i Paris:

• Musée d'Art moderne de Paris mellan stationerna Champs de Mars-Tour Eiffel och Pont de l'Alma;

• Palais Galliera, Musée de la Mode de la Ville de Paris, mellan stationerna Champs de Mars-Tour Eiffel och Pont de l'Alma;

• Petit Palais, Musée de Beaux-Arts de la Ville de Paris vid Invalides tågstation;

• Musée Carnavalet-Histoire de Paris vid tågstationen Saint-Michel Notre-Dame;

• Musée Cognacq-Jay, vid tågstationen Saint-Michel Notre-Dame;

• Maison de Victor Hugo, vid Austerlitz tågstation;

• Crypte archéologique de l'Île-de la Cité, vid tågstationen Saint-Michel Notre-Dame;

• Maison de Balzac vid avenue du President Kennedy station.

 Källa SNCF