Finland testar autonoma järnvägstransporter

Finland testar självkörande tåg. Foto: Proxion

Ett helt autonomt godståg kommer att testas på det finska järnvägsnätat i slutet av detta år. Enligt det finska teknikföretaget Proxion kommer det autonoma godståget att användas för korta sträckor mellan industriområden. Godståget kommer att ha automatisk drift med hjälp av det europeiska systemet ETCS GoA4, som är den högsta nivån för järnvägsautomatisering.

Projektet pågår i sin testfas under slutet av 2021 samtidigt som man siktar på att tåget kommer att köras i skapt läge på spår under 2023. Förutom Proxion inkluderar projektet andra företag som VTT, Teräspyörä Oy och Electric Power Finland Oy. VTT producerar sensorteknik och mjukvara för projektet.

Teräspyörä Oy ansvarar för järnvägsflottans utveckling och Electric Power Finland Oy för digitalisering av järnvägsutrustning. Business Finland är finansieringspartner. De företag som deltar i piloten är stålföretaget Outokumpu i Tornio och skogsindustrisföretaget Stora Enso i Imatra. Målet för projektet är lägre transportutsläpp och kostnadseffektiva lösningar för de lokala industrier som främst är beroende av vägtransporter.