Slovakiska ZSSK beställer nya pendeltåg från Škoda

De nya tågen är utrustade med eluttag, luftkonditionering, LED-belysning, och erbjuder också ett förbättrat bevakningssystem, ett modernt informationssystem med bildskärmar och även högpresterande Wi-Fi.Foto: ZSSK

Den slovakiska statliga järnvägspassageraroperatören ZSSK och ett konsortium av Škoda Transportation och ŽOS Trnava tecknade avtal om leverans av nio pendeltåg av typ RegioPanter med fyra vagnar och med option på ytterligare 11 tåg. Kontraktets värde uppgår till 170 miljoner euro (4,3 miljarder CZK).

De första nio tågen kommer att levereras i slutet av 2023 och kommer att färdas med en hastighet av 160 km/h på järnvägsnätet i regionerna Košice- och Prešov.

De beställda tågen kommer att ansluta sig till de befintliga enheterna, vilket skapar en tågflotta på 34 elektriskt drivna enheter. Om extra optionen utnyttjas kommer flottan att växa till 45 elektriska tåg.

- Östra Slovakien behöver nya tåg. Ett antal liknande tåg kör i Žilina och dess omgivningar, på ett tillförlitligt sätt. Dessa tåg har rest hitintills totalt 1,15 miljoner tågkilometer, sade Roman Koreň, styrelseordförande i ZSSK.

Dessa nya elektriskt drivna enheterna kommer att ha en längd på 106 meter och en kapacitet på 343 platser, vilket möjliggör klassiska arrangemang. De kommer att vara utrustade med varuautomat, en biljettautomat, och interiören kan anpassas för att ge mer plats för cyklar, skidor och annan sportutrustning.

De nya EMU:erna kommer att anpassas för funktionshindrade passagerare. Ombordstigning på fordonet kommer att vara möjligt på de flesta standardplattformar med en höjd av 550 millimeter direkt utan att det behövs trappor. För andra plattformar kommer på- och avstigning säkerställas med hjälp av skjutbara trappor.