Brittiska höghastighetsprojektet HS2 har skapat drygt 20 000 nya jobb

Flygfoto över ingången till HS2-tunneln i orten Chiltern vid tunnelns södra portal i Hertfordshire. Bilden är tagen i augusti 2021. Foto: HS2

HS2 Ltd har meddelat att över 20 000 människor nu arbetar med Storbritanniens höghastighetsjärnvägsprojekt, ett år efter den formella byggstarten på fas ett som gäller sträckan från London till West Midlands.

De senaste sysselsättningssiffrorna visar HS2:s avgörande roll för Storbritanniens ekonomiska återhämtning, och arbetet har enligt projektledningen fortsatt under hela Covid-19-pandemin.

Företag över hela landet utgör nu en del av HS2: s ständigt växande leveranskedja. Kontrakt har redan tilldelats drygt 2 200 företag, varav 97 procent är baserade i Storbritannien. Ytterligare 25 miljarder pund till eventuell framtida finansiering förväntas flöda ut i den bredare leveranskedjan under de kommande åren.

- Även om det har varit en del problem med projektet tidigare, så understryker landmärket på 20 000 jobb den ostoppbara byggtempo som HS2 nu håller. Det har varit ett otroligt framsteg när arbetet fortsätter över hela landet nu när vi levererar en ny ryggrad för Storbritanniens transportnät och som är nödvändig för 2000-talet och framåt. Att nå detta landmärke är ett bevis på hårt arbete och engagemang från alla som är involverade i projektet, konstaterade brittiska transportministern Grant Shapps nyligen.

Över 1 000 personer som tidigare var arbetslösa har nu erhållit en hållbar sysselsättning på HS2, och det antalet förväntas öka under de kommande månaderna och åren i takt med att takten i större byggnadsarbeten ökar och HS2:s resa sträcker sig vidare norrut.