Ny utredning aktuell om Finlands största framtida järnvägsdepå

Placeringen av depån kommer sannolikt att avgöras i Finlands Högsta förvaltningsdomstol. En reservation för tågdepån i Bobäck och Mankby finns i landskapsplanen. Flera besvär har lämnats mot planen. Bild: Väylävirasto

En ny utredning om framtiden för en järnvägsdepå i den finländska huvudstadsregionen ska göras. Utredningen tar ändå inte ställning till den hetaste frågan: var depån ska placeras.

En ny utredning om en framtida järnvägsdepå för huvudstadsregionens närtrafik är aktuell. Ledningen för utredningsjobbet har flyttats från Trafikledsverket till bolaget Huvudstadsregionens Vagnpark AB som ägs av Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla.

Frågan om en depå och dess placering har väckt debatt, och både i Esbo och i Kyrkslätt finns det ett motstånd mot att bygga depån i Mankby eller Bobäck.

Enligt vd Veli-Pekka Hakatie på Huvudstadsregionens Vagnpark Ab kommer man tillsammans med Helsingforsregionens Trafik och Trafikledsverket att inleda en utredning på vilka behov finns för depåer för närtrafiken. Var depån ska placeras ska utredningen inte ta ställning till.

- Vårt mål med utredningen, som vi hoppas ska vara färdig våren 2022, är att vi får en klar bild över vilka behov som finns och hur stor depån eller depåerna ska vara. Målet är att få en klarare bild för politikerna som i sista hand fattar beslut om depåerna, skriver Hakatie i ett e-postmeddelande.