Ny tågverkstad öppnad i Bergen

Så här ser den nya verkstaden ut. Den har två spår med plats för tåg som är upp till 110 meter långa, och är utrustad med takgallerier, lyftställ och hjulsvarvar. Foto: Bane NOR/Ingvild Eikeland

Bane NOR Eiendom AS, som har byggt och äger den nya verkstaden, har tecknat ett tioårigt hyresavtal med Vy Tog AS, som kommer att använda verkstaden för att underhålla tågen på Bergensbanan.

- Det är mycket glädjande att se alla uppgraderingar som sker på järnvägen nu, och vi är mycket nöjda med den nya verkstaden, sa en leende VD för Vy Tog Vest AS, Yvonne Torgersen Hetlevik.

Jon-Erik Lunøe, VD för Bane NOR Eiendom AS, sa att företaget kommer att investera två miljarder i uppgradering av de andra tågverkstäderna under de kommande åren.

Entusiastisk minister

Det var en intresserad och imponerad transportminister som guidades runt i verkstaden av ledningen för Bane NOR Eiendom AS.

Smalt område

Den nya tågverkstaden ligger i spårområdet på Bergen station, med tågen som rusar förbi på ena sidan och en bergssluttning med bostäder ovanpå den andra.

- Bygget har gått bra, även om det har varit utmanande att platsen ligger så nära tågtrafik och grannar, sa projektdirektör Trond Rusten i Bane NOR Eiendom AS.

Byggtiden har varit ett och ett halvt år.

Modern, välutrustad verkstad

Den nya verkstaden är en två spårig verkstad som har plats för tåg som är upp till 110 meter långa. Den har bland annat takgallerier, lyftställ och en hjulsvarv. Dessutom har en administrationsbyggnad, flera tekniska rum och ett lager byggts.

Verkstaden är ett viktigt bidrag för järnvägssektorn och kommer att fungera i många decennier för tågutrustning i väst. Den måste kunna ta emot all nuvarande och framtida tågutrustning som verkar i Bergenområdet.

 Källa: Bane NOR 03.09.2021