SMK:s testserie med Warszawas nya pendeltåg Impulse 2 har startat

Nya Impulse 2. Foto: SKM

Det första Impulse 2- tågsättet för Warszawas kollektivtrafikföretag SKM har startat provkörningar på järnvägsinstitutets rutt i Żmigród. Testerna är nödvändiga innan tåget kan skjutsa passagerare.

Produktionen av 21 elektriskt drivna enheter går enligt plan. De första tågen kommer till huvudstaden under våren 2022 och kommer att erbjuda hög resekomfort och ytterligare sittplatser under rusningstid jämfört med äldre tåg.

I augusti började testerna med den första 5-delade Impulse 2-tåget från Newag för Warszawas tågoperatör SKM (Szybka Kolej Miejska w Warszawie). Innan fordonet kan starta trafiken måste det klara en rad detaljerade tester, bland annat i testcentret för spårkonstruktion vid polska järnvägsinstitutet i närheten av Żmigród. Institutet är det enda i sitt slag i Polen, ett av sex liknande institut i Europa och ett av åtta i världen. Testslingan som tåget färdas på är 7 725 meter lång.

Warszawas järnvägsoperatör har beställt 21 fordon: 15 med fem vagnar och 6 med fyra vagnar. På så sätt kan antalet platser på tågen, t.ex. under rusningstid, styras flexibelt. De två första fyrdelade fordonen, som kommer att tas i drift nästa sommar, rymmer bekvämt 288 passagerare.