Lyon beställer ytterligare 35 spårvagnar av typ Citadis

Dessa nya spårvagnar av typ Citadis är i stort sätt identiska med de 15 43-meter långa fordon som levererades 2020 och 2021, och som körs på Lyons T3- och T4-linjer. Foto: Alstom

Sytral, kollektivtrafikmyndigheten i Lyon beställde 35 ytterligare spårvagnar av typ Citadis från Alstom, som en del av planen "Destinationer 2026", som omfattar introduktion och även förlängning av nya spårvagnslinjer.

Med ett värde av 115 miljoner euro representerar ordern en option enligt ramavtalet som undertecknades 2018 för leverans av 43 meter långa Citadis-spårvagnar, med en initial order på 11 spårvagnar för ett totalt belopp på över 40 miljoner euro.

De nya spårvagnarnas särdrag är ett omdesignat nosparti som ger bättre sikt och högre körkomfort.

De nya spårvagnarna kan transportera upp till 287 passagerare, motsvarande 4 bussar. Citadis spårvägar erbjuder optimal resekvalitet ombord med integrerat lågt golv, luftkonditionering, videoövervakningssystem samt ljud- och bildinformation. Upp till 98 procent av dessa spårvagnar är återvinningsbart vilket bidrar till att bevara miljön.

De nya spårvagnarna kommer att tillverkas på sju Alstom-fabriker i Frankrike. La Rochelle-anläggningen kommer att ansvara för design, montering, testning och validering av tågsätten, Le Creusot för boggierna, Tarbes för en del av dragkedjans utrustning, Aix-en-Provence för varvräknaren, Valenciennes för underhållsverktyg och tillbehör och Villeurbanne ansvarar för omborddatorsystem och passagerarinformation.