Tyska regler bromsar europeiska nattåg

Europeiskt nattåg anländer till stationen. Foto. Rail.cc

Planer för fler nattåg till Europa har stött på problem i Tyskland. 

Danskar som hade sett fram emot att hoppa på ett nattåg till Bryssel måste beväpna sig med tålamod. 

Planen var att de första passagerarna skulle kunna ta resan till den belgiska huvudstaden senare under året, men tyskt motstånd skjuter nu upp den rutten. Det uppger danska transportministeriet i ett pressmeddelande.

Konsekvensen, enligt transportministeriet, är att Danmarks Trafikverk inte kan hitta några leverantörer för nattåget mellan Malmö och Bryssel, som går via Danmark.

- Till exempel, enligt tyska regler är det inte möjligt att stödja tågresor över 50 kilometer. Jag kommer att diskutera möjligheten att ta bort detta hinder med mina europeiska kollegor vid nästa tillfälle, säger transportminister Benny Engelbrecht i pressmeddelandet.

Nattåg från Danmark till Europa återupprättades i somras för första gången sedan 2014. Detta hände när nattåget från Stockholm till Berlin stannade vid Høje Taastrup Station väster om Köpenhamn. Nattåget på denna rutt går regelbundet fram till början av november.

Det danska Transportministeriet och landets Transportstyrelse samt det svenska Trafikverket, som ansvarar för tågtrafiken i Sverige, samarbetar för att etablera nattågstrafik från Sverige genom Danmark och längre ner i Europa.

Tillsammans med sin svenska ministerkollega Thomas Eneroth arbetar transportministern med att lösa problemet och göra det lättare för nattåg att köra genom Europa.

- Vi måste föra en dialog om detta på europeisk nivå om vi ska hitta en lösning på problemet. Det finns en växande medvetenhet om möjligheten att resa i Europa utan att det behöver ske i ett flygplan och det borde vi ta tag i, säger Benny Engelbrecht.