RZD tillkännager upphandlingsplan för hybridlokomotiv

Sinara Group presenterade nyligen officiellt den första ryska prototypen av det första hybriddieselloket med beteckning TEM9H ''SinaraHybrid". Loket kan enligt tillverkaren arbeta 4 timmar enbart med batteri. Foto: Yuri Zhuck

- Ryska järnvägsoperatörer är intresserade av att köpa miljövänlig rullande materiel, samt att utveckla nya typer av kraftdrivenheter som vätgaslok, meddelade företagets tillförordnade vice generaldirektör och chefsingenjör Vladimir Andreev under PRO // Motion Expo som ägde nyligen rum i Shcherbinka , i närheten av Moskva.

Ett projekt för persontåg som körs på vätgas och bränsleceller på ön Sakhalin är ett av flera exempel.

- Vätgastekniken utvecklas snabbt och kostnaden för bränsleceller minskar, så vi förväntar oss och hoppas att den verkliga kostnaden för introducering av vätgasenergi inom en snar framtid kommer att stå i proportion till kostnaden för en övergång till naturgas, säger Andreev.

Modernisering av lok för rangerbangårdar

För närvarande genomför ryska järnvägar tillsammans med Allryska Forsknings- och teknologiinstitutet (VNIKTI) samt Ryska järnvägens forskningsinstitut (VNIIZHT) ett projekt som går ut på att modernisera företagets befintliga huvudfrakt- och rangerlok och omvandla dem från diesel till gas- dieselfordon.

- Designdokumentationen förväntas vara färdig år 2022. När vi har samlat mera erfarenhet inom detta område kommer vi att överväga möjligheten att byta diesellok till vätgas-teknik", förklarade Vladimir Andreev.

Tillsammans med partners från maskintekniska- och järnvägsdesigninstitut utförs design och produktion av lokallast- och rangergårdlok som körs samtidigt på gas med hybridkraft och bränsleceller.

Minskar bullernivåer

Användningen av dessa nya typer av rullande materiel planeras för Fjärran Östern, för turistregioner och för stadsområden.

Loken som kör på alternativa energikällor kommer att minska utsläppen av skadliga ämnen i atmosfären med 100 procent. De kommer också att minska bullernivåer och energikostnader, vilket är särskilt viktigt vid rangering.