Tunnel och viadukt är klara på serbiska järnvägssträckan Stara Pazova - Novi Sad

Chortanovtsi -tunneln i Serbien har nu byggts färdig. Foto: stroi.mos.ru

Chortanovtsi -tunneln och viadukten över floden Donau, säkerställer nu anslutningen till linjen Belgrad – Budapest.

Serbiens president Aleksandr Vučić, transportministern Tomislav Momirović och ryska järnvägspresidenten deltog i invigningsceremonin som hölls den 24 augusti 2021.

- Det största arbetet med den vackraste delen av järnvägen från Belgrad till gränsen mot Ungern är nu färdig, och om sex månader kommer medborgarna att kunna resa en helt ny snabbjärnväg från Belgrad till Novi Sad.

Sträckan kommer att vara helt färdig i slutet av året och sedan utförs testning av tåg som då körs på maximala hastigheter, säger Aleksandr Vučić.

Tunneln och viadukten ligger på järnvägsdelen Stara Pazova – Novi Sad för vilken entreprenören RZD International utförde omfattande byggnadsarbeten.

Testerna kommer att genomföras avsnitt för avsnitt. I januari startar testerna från Batajnica till Stara Pazova och om allt går enligt planerna kommer det första tåget att tas i drift i oktober 2020.

I april, sex månader före avtalsvillkoren, slutförde företaget RZD International bygg- och installationsarbetet för en 3 kilometer lång viadukt och Chortanovtsi -tunneln, två av Serbiens största järnvägsprojekt.