Anbud lämnas för elektrifiering av järnvägen i Algarve

Järnvägsstationen i Albufeira/Ferreira, Algarve, Portugal. Foto: Creative Common, kredit: Kolforn

Infrastructures de Portugal har lämnat offentligt anbud om elektrifiering av sträckan mellan Tunes och Lagos längs Algarves järnväg i södra Portugal.

Tidigare har företaget lagt ut ett anbud för detta projekt, men det avbröts på grund av de höga kostnadsförslag som lämnades till auktionen.

Anbudet omfattar elektrifiering av 45 kilometer linje i 25 kV/50Hz -systemet med ett uppskattat värde på 30 miljoner euro.

Kontraktet omfattar också sänkning av järnvägen på en sträcka på 400 meter för att möjliggöra elektrifiering av befintliga överfarter, ingrepp på de befintliga stålbroarna i staden Portimão och Vale da Lama.

Där behövs installation av kontaktledningar, byggande av en ny infrastruktur för att stödja utplacering av ny signalering och telekommunikationssystem, specifika arbeten vid stationen och hållplatser och anpassning och konstruktion av kontrollrum och övergångsställen.

Hela projektet kommer att genomföras inom ramen av två kontrakt. Den första täcker elektrifieringen av järnvägsförbindelsen Faro-Vila Real de Santo António för vilken kontraktet undertecknades den 27 juli.

Elektrifieringen av Algarve Line, som kommer att kosta totalt 70 miljoner euro, samfinansieras genom EU-medel som täcker kostnaderna för studier och arbeten, de två kontrakten och byggandet av en elektrisk dragstation i staden Olhão, utbyggnaden av Tunes elektriska dragstationsstation, moderniseringen av de tekniska rummen och tillhörande signalverk.