Kontrakt tilldelas för nytt tågkontrollsystem av modell Trainguard på Wiens U6-linje

Interiör vid Wiens tunnelbanelinje 6. Foto: Wiener Linien

Österrikiska kollektivtrafikföretaget, Wiener Linien, tilldelade nyligen tyska Siemens Mobility ett kontrakt för att installera det automatiska tågkontrollsystemet Trainguard MT Zub på hela U6-linjen i Wien.

Det nya styrsystemet kommer att installeras på alla tåg som trafikerar U6-linjen, vilket kommer att konverteras fullt fram till 2024. Ersättningen av det avslutande kontrollsystemet på tågen startar nästa år och kommer att slutföras år 2024, och sträckans förnyelse kommer att slutföras under hösten 2023.

Tågen kommer bland annat att utrustas med nya förarassistanssystem. Både förare och passagerare drar nytta av detta stöd i sin dagliga rörlighet på grund av en smidigare transporttjänst.

Investering i klimatskydd

Moderniseringen av fordonen och renoveringsarbetet längs rutten har ingen inverkan på den dagliga verksamheten och U6-linjen kommer att vara obegränsat tillgänglig för passagerare under hela perioden.

Med uppdateringen av tågkontrollsystemet för U6 aktualiseras U-Bahn-systemets signalteknik.

- Utöver utvidgningen av det underjordiska nätet genom U2xU5 -projektet är varje modernisering av den befintliga kollektivtrafikinfrastrukturen en viktig investering i klimatskydd och i vår framtid, sade kommunalrådet Peter Hanke i tidningen Kollektivtrafiken.

Föråldrad teknik ersätts

Den nuvarande tekniken installerades för 25 år sedan och ska därför uppdateras under de kommande tre åren för att öka transportkapacitet, punktlighet och komfort.

Det nya automatiska kontrollsystemet av typ Trainguard MT Zub uppfyller de senaste kraven för signalering och säkerhet. Den kompakta inbyggda enheten och energieffektiva spårutrustningen, anslutna till signalerna via gränssnittskort, kan enkelt installeras i nya signalsystem och eftermonteras till befintliga system. Systemet förbättrar tågens punktlighet och minskar energiförbrukningen och underlättar tågdriften på ett effektivt sätt.