Inkörningsproblem med ERTMS på Haparandabanan

Banarbeten och det nya signalsystemet innebär stora utmaningar för Vy. Foto: Vy.

Trafiken på Haparandabanan har haft problem med punktligheten. Det beror på inkörningsproblem efter att Trafikverket har installerat ERTMS som inte fungerar som det ska. Och just nu sker många banarbeten på bland annat Botniabanan. Därför kommer det att vara en del störningar i Norrtågstrafiken under en tid framöver.

–Vår personal som jobbar i tågen och på driftledningen gör ett fantastiskt arbete för att ändå hålla igång trafiken så gott det går, trots alla banarbeten och problem med det nya signalsystemet, säger Vy Tågs affärschef för Norrtågstrafiken, Christer Berglund.

Systemet har visat sig vara känsligt vilket kan leda till att tåget nödstoppar omotiverat.

Det är inte enbart Haparandabanan som drabbas av trafikstörningar. Sommaren är en intensiv period när det gäller banarbeten. Och i år har Trafikverket betydligt fler planerade, och även akuta, arbeten på Botniabanan som också drabbar resenärerna.

– Både sommarens banarbeten och problemen med det nya signalsystemet innebär stora utmaningar för oss som operatör. Här vill jag ge en stor eloge till vår personal som arbetar i tågen och på vår trafikledning. De anstränger sig till det yttersta för att våra resenärer ska komma fram på bästa sätt även om resan tar lite längre tid än vanligt, säger Christer Berglund.