De två första nya vagnarna  av 100 levereras till tågoperatören Ukrzaliznytsia

Nya vagnar i ukrainska vagnfabriken KVBZ. Foto: Ukrzaliznytsia

Ukrainska tågoperatören Ukrzaliznytsia tar emot de två första av 100 personvagnar senast den 24 augusti från vagnfabriken Kryukiv Railway Car Building Works (KVBZ) enligt kontraktet som undertecknades i juni 2021. Denna kvantitet vagnar förvärvades genom finansiellt stöd från statsbudgeten.

KVBZ kommer snart att starta massproduktionen för att leverera de återstående vagnarna senast år 2022. I år kommer anläggningen att leverera minst 10 enheter och järnvägsföretaget har redan överfört en avancerad betalning till anläggningen.

Bekväma och moderna

- Vi är i ständig dialog med anläggningen och jag är övertygad om att alla meningsskiljaktigheter och tvister kommer att lösas. Vårt gemensamma mål är skapandet av nya, bekväma och moderna passagerarvagnar. Alla kommer att kunna se de två första bilarna på utställningen av rullande materiel, som kommer att hållas den 27 augusti på centralstationen i Kiev, säger Alexander Kamyshin, tillförordnad styrelseordförande i Ukrzaliznytsia, under ett besök i anläggningen tillsammans med infrastrukturministern i Ukraina, Oleksandr Kubrakov.

De nya vagnarna är utrustade med ett adaptivt luftkonditioneringssystem, USB-uttag, ett videoövervakningssystem etc.

Enligt kontraktet kommer KVBZ att designa, bygga och leverera 51 järnvägsvagnar med fyrkupéer, 12 med tvåbäddsrum och 37 vagnar med faciliteter för passagerare med nedsatt rörlighet.

Omfattande statlig finansiering

Regeringen avser att leverera en finansiering på 40,4 miljarder UAH (1,3 miljarder euro) för att stödja företagets program för förnyelse av rullande materiel inom de närmaste tre åren.

För 2021 ger Ukrainas budget 3 miljarder UAH (95,7 miljoner euro) för förnyelse av persontåg och järnvägsvagnar. År 2022 kan regeringen tillhandahålla 16 miljarder UAH (510,3 miljoner euro) och 2023 förväntas ytterligare en betalning på 21 miljarder UAH (669,8 miljoner euro) från statsbudgeten för de projekt som täcker inköp av nya tåg och järnvägsvagnar.

Efter denna senaste järnvägsupphandling blir det möjligt för Ukrzaliznytsia att köpa cirka 570 nya vagnar, 18 förortsdieseltåg, 43 elektriska förortståg och fem nya höghastighetståg fram till 2023.