Ekova Electric förvärvas av Škoda Transportation

Ekova Electrics underhållsverk i Ostrava. Ekova Electric har nu bytt namn till Škoda Ekova. Foto: Ekova

Škoda Transportation har köpt den tjeckiska spårvagns-, vagn- och busstillverkaren Ekova Electric från Dopravní Podník Ostrava (DPO), kollektivtrafikoperatören i den tjeckiska staden Ostrava, för 14,9 miljoner dollar.

Ekova Electric har bytt namn till Škoda Ekova. Ekova Electric grundades 2011 som ett dotterbolag till Dopravni Podnik Ostrava och har cirka 200 anställda. Miroslav Mareš fortsätter som VD och styrelseordförande. Martin Bednarz, VD för Škoda Vagonka, har utsetts till vice ordförande i styrelsen, medan Marek Herbst från Škoda Transportation Group har blivit vice ordförande för service.

Škoda Ekova fokuserar sin verksamhet på service, modernisering och reparation av stadsbanor och andra kollektivtrafikfordon. Företaget kommer att behålla sin nära relation med DPO genom att fortsätta tillverka spårvagnar för Ostrava såväl som för externa kunder.

Škoda Transportation säger att det kommer att utöka företagets tekniska kompetenser och produktionskapacitet och planerar för att företaget ska kunna arbeta nära med sina närliggande dotterbolag Škoda Vagonka och Škoda Digital, genom att utöka teknikcentret och produktionskapaciteten.