USA: Hyperloop-tekniken får ett enormt uppsving i det nyligen godkända infrastrukturpaketet

Sara Luchian och Josh Giegel: första Hyperloop-passagerare. Foto: Virgin Hyperloop

Lagförslaget innehåller konkret finansiering även för hyperloopprojekt i USA. Hyperloop är en ny form av marktransporter som för närvarande utvecklas av ett antal företag.

Transportmetoden förväntas kunna transportera passagerare i kapslar genom gigantiska lågtryckstunnlar, antingen över eller under marken, i hastigheter på mellan 800 och 1000 km/h.

Beslut om finansiering av ny infrastruktur innebär att även företag som utvecklar hyperloopteknik blir berättigade till federal finansiering.

Hyperloop -transporter är ett steg närmare att bli verklighet efter att senaten nyligen godkände det över 1 biljon dollar stora infrastrukturpaketet, som stöds av båda partier.

Den massiva infrastrukturbudgeten innehåller bestämmelser som kommer att stödja vidareutveckling och distribution av hyperloop-teknik i USA

Hyperloop är en form av marktransporter som för närvarande utvecklas av ett antal företag, inklusive Elon Musks Boring Company och Richard Bransons Virgin Hyperloop.

Tanken är att göra resor mellan städer snabbare, enklare och mer miljövänliga, eftersom vissa hyperloop-koncept kan använda magnetisk svävning som liknar de så kallade Maglevtågen som redan finns i Kina.

- Hyperloops inkludering visar att vi är på kanten av en ny era som kommer att förändra vårt sätt att tänka på rörlighet i det här landet. Jag hoppas att representanthuset snabbt kommer att anta denna lagstiftning så att dessa ytterligare vägar för investeringar i hyperloops framgångsrika distribution i USA kan bli lagstadgad, säger Virgin Hyperloop VD och grundare Josh Giegel i ett uttalande.

HyperloopTT, ett företag som har utvecklat hyperloopresor sedan 2013, säger att företaget planerar att ansöka om federal finansiering för utvecklingen av "världens mest avancerade hyperloopprojekt" vid de Stora sjöarna i norr om lagen antas.