Senaten stöder Bidens stora infrastrukturpaket

Bilden visar moderniseringen av järnvägssträckan Long Island Railroad i USA. Foto: ENR, kredit. Jeff Rubenstone

En majoritet i senaten röstade ja till att spendera miljarder på att renovera järnvägar, vägar och annan viktig infrastruktur.

Ett infrastrukturpaket på mer än 1 000 miljarder dollar antogs nyligen med stor majoritet i den amerikanska senaten.

- 69 av de 100 senatsmedlemmarna har röstat ja, medan 30 röstade emot och en avstod, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Affären kommer att pumpa in enorma federala summor pengar till nya vägar, järnvägar, broar, hamnar, höghastighetsinternet och annan infrastruktur i USA.

Det är den största investeringen i amerikansk infrastruktur på decennier.

Adoption av senaten ses som en stor seger för president Joe Biden. Han lovade under förra årets valkampanj att han skulle satsa stort på att reparera USA: s förfallna infrastruktur och skapa jobb.

- Bland annat har mer än 110 miljarder dollar avsatts för att reparera och bygga ut broar, vägar och motorvägar. 66 miljarder dollar kommer att läggas på att stärka järnvägstrafiken, både när det gäller persontransporter och gods, skriver Washington Post.

Ytterligare 65 miljarder dollar kommer att användas för att modernisera elförsörjningen, medan 55 miljarder dollar avsätts för att rätta till vattenförsörjningen.

Planen är bland annat att alla vattenledningar som innehåller bly ska bytas, skriver tidningen.

47 miljarder dollar har också avsatts för insatser mot naturkatastrofer som den stora skogsbranden Dixie, som för närvarande härjar i norra Kalifornien.

Paketet har varit på gång i flera månader. Ett antal ändringsförslag och motstånd från flera republikanska politiker har försenat processen.

Miljardpaketet ska nu skickas för slutgodkännande i kongressens andra kammare, representanthuset.

Här bör dess överlevnad säkerställas eftersom demokraterna har majoritet.

Men det blir inte nödvändigtvis lätt, skriver New York Times.

Husets talman Nancy Pelosi, en demokrat, har sagt att hon inte kommer att rösta på infrastrukturpaketet om inte senaten först antar ett annat och mycket större paket.

Paketet, som presenterades på måndagen, har ett värde av 3,5 biljoner dollar. Pengarna kommer att användas under de kommande tio åren på det sociala området och på klimattak, vilket kommer att bidra till att bromsa den globala uppvärmningen.

Förutom Pelosi har flera andra demokratiska kongressledamöter på partiets vänsterkant sagt att de inte kan stödja infrastrukturpaketet förrän senaten har nickat för ett ytterligare ännu större paket om sociala och klimatförändringar.

Om en majoritet av politikerna i representanthuset slutar rösta ja till infrastrukturpaketet landar det på Bidens bord, där han måste skriva under det.

 - Jag hoppas att kongressen snart skickar det till mitt skrivbord så att vi kan fortsätta arbeta för att bygga om bättre, skrev Biden på Twitter.