Londonstudion Zaha Hadid designar italienska Hyperloop 

Hyperloop italia - jämförelse av de föreslagna restiderna i minut mellan Milanos centrum och Malpensa flygplats. Bild: Hyperloop Italia

Londonstudion Zaha Hadid Architects har tecknat ett avtal om att utveckla ett supersnabbt Hyperloop-persontransportsystem över hela Italien i samarbete med Hyperloop Italia. 

Utvecklingsstrategin kombinerar innovationer inom design och driftsteknik med framsteg inom ekologiskt sunda material- och konstruktionsmetoder, vilket möjliggör design som är elastisk, innovativ, strukturellt effektiv och hållbar. 

Förra året gav Virgin Hyperloop rubriker över hela världen när fordonet genomförde det första passagerartestet längs sitt rörsystem.  

Men konceptet har existerat i årtionden. I början av 2000-talet designade det amerikanska konsortiet ET3 Global Alliance VD Daryl Oster ett tåg där en kapsel i bilstorlek reste i upphöjda rör.  

Elon Musk avslöjade senare sin första hyperloop-design i augusti 2013, med en beskrivning av hur Hyperloop Alpha skulle bestå av slutna kapslar eller kapslar, var och en innehållande upp till 28 personer, som färdas genom ett system av rör i en kapsel som svävar på en luftkudde. 

Hyperloop-tekniken utvecklas nu av flera företag inklusive Hyperloop TT, som har licensierat sin teknik tillsammans med Hyperloop Italia, för användning i Italien. Tekniken använder avancerade kompositmaterial och säkerhetsfunktioner, inklusive sensorer inbäddade mellan kolfiber, flygkropps-hud med syftet att kunna övervaka och överföra kritisk information om temperatur, stabilitet och integritet, och allt detta trådlöst och direkt.  

Dessutom har systemet en låg implementeringskostnad jämfört med andra höghastighetstransportmetoder och det minskar miljökostnaderna för ett storskaligt infrastrukturprojekt genom att integrera solpaneler och andra förnybara energikällor för att skapa ett nettoenergipositivt system som genererar mer energi än den använder.  

Användningen av förnybar energi sänker också driftskostnaderna. Systemet fungerar i lågt tryck, i helt sluten miljö, vilket eliminerar traditionella risker orsakade av väder- och trafikövergångar, vilket förbättrar effektiviteten och tillförlitligheten avsevärt. 

Hyperloop Italia genomför för närvarande en genomförbarhetsstudie på en föreslagen rutt mellan Milano och Malpensas flygplats, vilket skulle minska restiden från 43 minuter till 10 minuter. Det planerade nätverket i Italien skulle bedrivas fullständigt med hjälp av förnybara energikällor och det kommer kunna producera mer energi än det förbrukar. 

Hyperloop-nätverk utvecklas i många länder runt om i världen. År 2019 avslöjade arkitektstudion MAD sina konstruktioner för ett soldrivet system för Hyperloop TT, medan Indien godkände Virgin Hyperloop One:s planer på att utveckla en höghastighetslinje mellan Mumbai och Pune, som förbinder städerna som ligger 10 mil från varandra på bara 35 minuter. Nyligen reste två ”mänskliga passagerare” i ett BIG-designat hyperloopfordon längs en sträcka i Nevadaöknen.