Berlins nya S-Bahn-tåg är drygt 7 månader efter starten ytterst tillförlitliga

Berlins nya S-Bahn-tåg ur den nya serien 483/484 har klarat sitt elddop. Foto: BVG

Den nya serien 483/484 har klarat sitt elddop och modellen bevisade sin uthållighet under ett par hårda vinterveckor i början av februari. Fordonen trotsade framgångsrikt snö, is och vind.

På nyårsafton började det första tåget köra punktligt klockan 0.01. Sedan dess har de tio så kallade "förserietåg" varit på S47-linjen (Spindlersfeld - Hermannstraße) och har ersatt den gamla 485-seriens vagnar.

Passagerarna är nöjda och betyget från förarhytterna klingar också positivt. Förarna berömmer den kraftfulla körningen, den säkra bromsförmågan och fordonens smidighet.

- Vi är mycket nöjda med de nya tågen. Den intensiva tvååriga testfasen lönar sig nu, eftersom fordonen redan har rest varje hörn av Berlins S-Bahns linjenät, innan de kunde användas i persontrafik. Det nära samarbetet mellan tillverkare och operatör var mycket viktigt redan i design- och idrifttagningsfasen. Det gällde att sätta ett fordon på banan som optimalt motsvarar de specifika förhållandena i Berlin. Vi har också haft stor nytta av våra många års erfarenhet av S-Bahn-verksamhet. Ett stort tack till Siemens och Stadler för det pålitliga samarbetet, understryker S-Bahn-chef Peter Buchner.

Med de nya tågen erbjuder S-Bahn Berlin inte bara mer komfort för passagerarna utan skapar också mer utrymme för företagets kunder. Efter leverans av de 21 tvåvagns- och de 85 fyrvagnståg som beställdes av Siemens och Stadler i slutet av 2023 kommer totalt 106 nya tåg att användas.

Den första seriens fordon kommer att levereras från och med sommaren 2021 och de kommer sedan att integreras med i 483/484-flottan när de har godkänts.