VR Group gör framsteg när det gäller att förvärva ny utrustning för bolagets nattåg

Sovhytt för två personer på ett finländskt nattåg. Sovhytterna är kompakta men erbjuder allt en kräsen resenär behöver med plats för bagageförvaring. Resväskan kan förvaras antingen under sängen eller i ett väggmonterat förvaringsutrymme, beroende på tåget. För passagerare väntar rena lakan, en liten handduk och en flaska vatten på sängen. Sovhytterna har också ett handfat och ett spegelskåp.

I början av juli 2021 lanserade VR Group förvärvet av ny speciell utrustning för bolagets nattåg. I köpet ingår nio sovvagnar och åtta vanliga vagnar. Detta är en offentlig upphandling som syftar till att vara klar senast sommaren 2022. Förvärvets värde är cirka 35–40 miljoner euro.

För närvarande förhandlas om nyare dubbeldäckare och äldre, nattågsvagnar. Det finns totalt 80 sovvagnar och 33 normalvagnar. De äldre vagnarna används främst i säsongs- och kollektivtrafik, och inköpsalternativen har tagit hänsyn till deras eventuella senare utbyte. VR kör nattåg norrut från Helsingfors och Åbo till Rovaniemi, Kemi och Kolari året runt. De nya vagnarna kommer att användas på befintliga rutter.

- Inhemsk turism växer och Lappland med dess olika destinationer är särskilt intressant. Vi har lagt till många avgångar norrut de senaste åren och den nya utrustningen gör det möjligt för oss att vidareutveckla erbjudandet. Naturligtvis kommer förvärvet av modern nattågsutrustning också att förbättra resekomforten, säger Topi Simola, VR:s chef för persontransporter.

Nattågstrafik köps helt av transport- och kommunikationsministeriet från VR, vars förhandling för närvarande genomförs med Kommunikationsministeriet. Inköp av ny utrustning är en del av ett färdigt förhandlat, längre affärsavtal, som kommer att slutföras efter andra förhandlingar.

- Vi vill utveckla nattågresor och öka populariteten för klimatvänliga tågresor, som är en perfekt lösning för långa avstånd. Vårt mål är att öka tågets andel till 10 procent av all trafik fram till 2030. Modern rullande materiel spelar en nyckelroll när det gäller att möjliggöra denna utveckling, säger Simola.