Slovenien startade driften med nya elektriska Flirt

Stadlers Flirt med eldrift i Slovenien. Foto: Stadler

Den nya serie 510-serien av elektrisk drivna Flirt från Schweiziska Stadler används nu i reguljär persontrafik på flera linjer i Slovenien.

De legendariska Gomulkas (SŽ 311/315 från Pafawag) har äntligen påbörjat en välförtjänt pension efter ett drygt halvt århundrade, även om det ännu inte är klart vart tågen hamnar.  Kanske blir det järnvägsmuseet eller kanske någon annanstans.

De slovenska statliga järnvägarna planerar att distribuera ytterligare 52 nya Stadler-persontåg i slutet av 2022.  De nya tågen kommer också att trafikera till Österrike och Kroatien, med en toppfart på 160 kilometer i timmen.

Kontraktets totala värde är 320 miljoner euro exklusive moms. De slovenska järnvägarna planerar att förnya hela sin persontågsflotta fram till 2025.

Ankomsten av de nya tågen är en förutsättning för den slutgiltiga pensioneringen av de legendariska röda och gula elektriska tågen från den polska tillverkaren Pafawag, som kallas "Gomulkas" efter den polska presidenten för drygt femtio år sedan.

Det sista Gomulka- tåget gjorde sin sista regelbundna resa under andra halvan av juni när den åkte till Litija. De "pensionerade" tågens öde är ännu inte klarlagt, men järnvägsfans hoppas att åtminstone att ett av dem får sitt ursprungliga graffitifria utseende och en hedersplats i Ljubljanas Railway Museum.

Dessa 52 nya tåg av typ Flirt är ett viktigt steg inte bara för att modernisera persontransporter i Slovenske železnice utan också för kollektivtrafiken i Slovenien. Tågen är bekväma och funktionella, de accelererar snabbare och når en körhastighet på upp till 160 km/h, medan dieseltågen bara kan komma upp till 140 km/h.

Det läggs också stor vikt vid integrering av kollektivtrafik och mikromobilitet. Alla nya tåg erbjuder mer utrymme för cyklar. Med de nya tågen kommer SŽ att kunna erbjuda cyklar på cirka åttio procent av tågen.