Alstom debuterar i Polen med världens första vätgaståg

Coradia iLint på järnvägsforskningsinstitutets testspår i Żmigród, nära Wrocław i Polen. Foto: Alstom

Alstom presenterade nyligen sitt vätgaståg Coradia iLint på polska Järnvägsforskningsinstitutets testspår med syftet att visa potentialen för hållbara transporter för framtidens polska järnväg.

Under två dagar introducerade Alstom-teamet tåget för en mängd lokala intressenter, inklusive regionala operatörer, transportmyndigheter, regeringsbeslutsfattare och ledande media.

Alstoms Coradia iLint är världens första och enda numera även operativa persontåg som drivs av vätgasbränsleceller. Detta helt utsläppsfria tåg är tyst och avger endast vattenånga och kondens. Tåget har flera olika innovationer: ren energiomvandling och ett effektivt energiförsörjnings- och lagringssystem kombinerat med intelligent energihantering. Den är utformad speciellt för användning på icke-elektrifierade linjer och möjliggör rena, hållbara tågoperationer.

- Coradia iLint-tågen utgör en enorm chans för Polen att minska koldioxidutsläppen. Tack vare vätgasdriven kollektivtrafik kan regionala operatörer vara förebilder för modern rörlighet, så som redan sker i Tyskland, Nederländerna och Österrike. Dessa länders tågoperatörer har testat och implementerar eller planerar att implementera vätgaståg. Om Polen bygger tankstationer och meddelar anbud för vätgaståg kommer Alstoms anläggning i Konstal att ha alla verktyg som behövs för att tillverka en sådan flotta. Coradia iLint är en exakt kopia av den mest sålda Coradia Lint, som har producerats i Chorzów. Den enda skillnaden är framdrivning; diesel ersätts av bränsleceller som garanterar utsläppsfri transport, säger Sławomir Nalewajka, vd för Alstom i Polen, Ukraina och Baltikum.