Järnvägen som lockbete för nybyggda hyreslägenheter i finländska Sjundeå

Sjundeå järnvägsstation norr om Helsingfors sedd från luften. Foto: Sjundeå Kommun

- I slutet av augusti kör flyttbilarna skytteltrafik till Sjundeå station i södra Finland. Då väntas nämligen femtio splitternya hyreslägenheter stå inflyttningsklara, bara ett stenkast från järnvägsstationen i Sjundeå, skriver nyhetssajten Svenska Yle.

De som flyttar till Sjundeå drömmer nödvändigtvis inte om ett eget hus med trädgård. Också på landsbygden vill allt fler bo i lättskötta lägenheter med kollektivtrafik runt hörnet.

– Det här är en trend vi ser överallt i landet, säger stiftelsen Asuntosäätiös försäljningschef Tom Salomonson, till nyhetssajten Svenska Yle.

Stiftelsen bygger nu två fyravåningshus vid Brännmalmsvägen strax intill järnvägsstationen i Sjundeå.

– Järnvägsstationen och det nya skolcentrumet är trumfkort i det här sammanhanget, säger Tom Salomonson.

De nya hyreshusen i Sjundeå ligger ett stenkast från järnvägsstationen.

- Pandemin har visserligen också satt fart på tomtförsäljningen men det stora intresset för hyreslägenheterna vid järnvägsstationen överraskade ändå kommundirektören i Sjundeå, Juha-Pekka Isotupa, till nyhetssajten Svenska Yle.

– Det är över tio år sedan det byggts våningshus i Sjundeå, så det var lite nervöst, men nu ser det bra ut, myser Isotupa.

Han drar paralleller till det som kallas Järvenpää-fenomenet, det vill säga flyttrörelsen till kranskommunerna utanför huvudstadsregionen. De som flyttar uppskattar god service och goda kommunikationsmöjligheter på nära håll.

– Folk vill ha fritid och bo så att det går lätt att åka in till Helsingfors på teater eller konsert, säger Isotupa.

Området strax intill järnvägsstationen i Sjundeå är till stora delar obebyggt och där finns rum för flera höghus.

På sikt planerar kommunen att det kan byggas upp till tjugo nya våningshus på stationsområdet i Sjundeå. Enligt detaljplanen kan man bygga fyravåningshus närmast järnvägen, skriver nyhetssajten Svenska Yle.