En 10 kilometer lång järnvägstunnel planeras under Frankfurt am Main

När tunneln är färdig kommer ytterligare 250 tåg till om dagen att kunna använda Frankfurts centralstation. Foto: Pixabay

En färsk genomförbarhetsstudie visar att nya tunnlar och tunnelbanestationer är tekniskt genomförbara under Frankfurt am Mains skyskrapor. 

Två underjordiska spår och fyra nya plattformar skapar utrymme för attraktiva tågförbindelser Byggtiden blir cirka tio år. Politiker och myndigheter gav nyligen grönt ljus åt en långdistansjärnvägstunnel i Frankfurt.

Metropolen på Main får en efterlängtad järnvägstunnel. De flesta långväga tåg kommer i framtiden att resa till centralstationen 35 meter under jorden och stanna vid den nya centralstationen. Som en genomgående anslutning avlastar tunneln de för närvarande tungt använda markspåren.

Detta innebär att passagerare i Frankfurts transportnav blir mer pålitliga och därmed  även snabbare och punktligare. Samtidigt kan betydligt fler tåg åka i riktning mot centralstationen.

Lokala transporter i Rhen-Main-regionen drar också nytta av det större utbudet. Efter att en studie bekräftat genomförbarheten av tunneln, börjar Deutsche Bahn (DB) nu med konkret planering.

 - Huvudlinjetunneln är ett annat viktigt inslag i Tysklands trafikomställning, som kommer att förbinda storstäderna i vårt land var 30:e minut. På grund av den nya tunneln med två underjordiska spår och fyra plattformar ökar vi kapaciteten vid Frankfurt-navet från 1 250 till 1 500 tåg per dag, vilket är en ökning med 20 procent. Vi stärker därmed banan för den brådskande rörligheten och klimatförändringen i mässtaden Frankfurt och i vårt land, understryker styrelseledamot i Deutsche Bahn Infrastructure Ronald Pofalla.

Peter Feldmann, borgmästare i staden Frankfurt am Main betonar att Frankfurt och hela regionen ”sätter kursen för framtiden. Frankfurtborna är stolta över vår långa tradition som internationell mäss- och handelscentrum. Det centrala läget och den enkla tillgängligheten har alltid varit viktiga framgångsfaktorer för oss.”

- Med beslutet till förmån för huvudtunneln expanderar vi ytterligare vårt nav med fler tåg, färre förseningar, färre bilar, färre trafikstockningar, bättre luft. Jag är nöjd med resultatet av förstudien, säger borgmästare Feldmann.