Frankrike: ATVA:s och CFBS:s museijärnvägar öppnar utflyktsverksamheten inför sommarsäsongen

Fransk museijärnväg testar rullande materiel. Foto: pacificvapeurclub.free.fr

Nyligen genomförde den berömda franska museijärnvägen CFTSA/ATVA (Le Chemin de Fer Touristique du Sud des Ardennes) årets första dagsutflykt från Rethel via Reims-Laon-Amiens till Noyelles till Baie de Somme med arrangörens gröna tåg Caravelle X 4719, som tidigare var mycket bokat lokalt hos museijärnvägen CFBS (Chemin de Fer Touristique Baie de Somme), och som pendlade med två ångtåg mellan Le Crotoy och St. Valéry.

En speciell egenskap är det historiska 4 järnvägsspåren mellan Noyelles och hamnen i St. Valéry, som fick en standardmätarförbindelse redan 1858 (!).

Från och med 1885 byggdes ett 329 kilometer långt spårnätverk i detta franska departement, som också nådde St. Valéry 1887.

För att kontrollera dagens funktioner i standardprofilsystemen genomförde Caravelle en framgångsrik testkörning (utan passagerare) från Noyelles till St. Valéry och tillbaka under den schemalagda avstängningen, dokumenterad av CFBS:s styrelseordförande Maurice Testu.

Den första helgen i juli firar Chemins de fer de Baie de Somme 2021. Fête de la Vapeur blir inte bara den enda festen, till vilket gästlokomotiv traditionellt är inbjudna, utan det firas också CFBS:s 50-årsjubileum som museijärnväg med en imponerande framgångshistoria.

Den museala utflyktsverksamheten började 1971 med minst 2700 passagerare; År 2019, det sista året före Corona, välkomnades en bra bit över 200 000 passagerare.