Inlandståg certifierar godsvagnar, lok och motorvagnar

Inlandståg har erhållit ett ECM-certifikat för sin underhållsverkstad. Foto: Inlandståg

Inlandståg har erhållit ett ECM-certifikat för sin verkstadsrörelse. Certifikatet omfattar både lok, motorvagnar och godsvagnar vilket bolaget är först ut i Sverige med att få. Det betyder att Inlandståg i rollen som underhållsansvarig enhet utvecklar, planerar och utför underhåll på järnvägsfordon med en kvalitetssäkring från ECM-certifiering.

Alla fordon som trafikerar järnvägsnäten inom EU ska ha en utpekad underhållsansvarig, ECM. För godsvagnar gäller att en organisation behöver ha en certifiering som ECM för att få vara det. Från och med juni 2022 så gäller det samtliga järnvägsfordon. Ansvaret som underhållsansvarig enhet innefattar fyra funktioner; ledning, utveckling, styrning samt utförande av underhåll. De tre senare funktionerna kan lejas ut till andra organisationer men den registrerade ECM måste själv stå för ledningsfunktionen. Inlandstågs certifikat gäller för samtliga fyra funktioner.

– Att vi på Inlandståg och vår verkstad nu är certifierade för ECM bekräftar att vårt underhållssystem är av toppklass och något vi kan vara mycket stolta över. Att vi dessutom är först i Sverige att ha ECM-certifiering gällande godsvagnar, lok och motorvagnar känns extra roligt och visar att vi strävar framåt och är ute i god tid inför certifieringskravet 2022. Att vi själva har certifiering för alla fyra funktioner innebär också att vi blir självständiga och lättare kan ta externa jobb säger Fabian Grönvik, fordonsansvarig Inlandståg.

– Jag är mycket stolt över mina kollegor som presterat detta. Det betyder mycket för regionen i form av verkstadskapacitet och för Inlandståg betyder det att vi visar att vi levererar god kvalité och är en kraft att räkna med säger Maria Cederberg vd Inlandståg.