Österrike: Start för nya nattåget till Split

Före pandemin var Split på europeiska ungdomarnas topplistor när det gällde semestermål. Makarska Rivieran söder om Split är ett mycket intressant område för paketresor och även området runt Zadar som ligger norr om staden. Foto: Night Jet

I samarbete med de slovakiska järnvägarna (ZSSK) startar österrikiska tågoperatören ÖBB företagets nya säsongsbundna nattågsförbindelse från Wien och Graz till Split.

Med EuroNight 1253/1252 kan passagerare nu resa nattetid på ett klimatvänligt och bekvämt sätt till den kroatiska kusten och till och med ha sin bil eller motorcykel i bagaget.

Från och med sommaren 2021 till mitten av september kör det nya nattåget två gånger i veckan på rutten Bratislava - Wien - Graz - Split.

- På grund av samarbetet med ZSSK kan vi lägga till ytterligare ett semestermål i det europeiska nattåget med nya EuroNight. Nattåget till Split är nu vår nionde EuroNight-förbindelse med en partnerjärnväg och jag är väldigt glad över det. Med våra egna 19 Nightjet-linjer har vi totalt 28 nattågförbindelser, vilket gör oss till Europas största nattågoperatör. Vi ser till att semesterfirare i Kroatien nu kan nå sin destination över natten på sommaren och kan resa med tåg på ett särskilt klimatvänligt sätt, säger ÖBB-Personenverkehr AGs styrelseledamot Michaela Huber.

- Vi är glada att vi tack vare vårt utmärkta samarbete med våra ÖBB-kollegor kan erbjuda våra passagerare en unik resa till den kroatiska Adriatiska kusten, som vi också kallar” Slovakiska havet ”. Efter vårt framgångsrika gemensamma projekt på rutten Bratislava - Komárno, bekräftar denna produkt att vårt partnerskap är viktigt och vettigt för våra kunder. Vi ser redan fram emot att DB Autozug inspirerar oss att genomföra ytterligare gemensamma projekt, säger Karol Martincek i sin roll som styrelseledamot i ZSSK.

Klimatvänligt och billigt till den kroatiska kusten

Den långa körningen till semestermålet med familj eller vänner kan i framtiden ersättas med en klimatvänlig och trevlig tågresa. Transport av bilar och motorcyklar är möjlig från Wien till Split och även från Bratislava till Split och tillbaka.

Biljetter till nattåget är tillgängliga från 29,90 euro i en sittvagn och från 69,90 euro per person och riktning i en bekväm sovvagn. Dessa kan bokas online i ÖBB-biljettbutiken på: tickets.oebb.at i ÖBB-appen i ÖBB-resecentren eller/och från ÖBB:s kundtjänst på +43 5 17 17.

Många populära öar i närheten där Hvar och Brac är de mest kända. Andra höjdpunkter i och omkring Split är Diocletianuspalatset, vulkanen Marjan, den dagliga marknaden, strandpromenaden Riva, Krka Nationalpark och en massa annat. Frågan är om pandemin kommer att förhindra resandet till detta område. Det gäller att undersöka förutsättningarna hos Svenska Utrikesministeriets hemsida eller hos Kroatiska ambassadens hemsida.