Tågvagnar kastades till annat spår – minst 63 döda i Pakistan

Ett tåg körde in i ett annat tåg som hade hamnat på spåret för mötande trafik i Pakistan. Foto: Creative Common Lic. Kredit: Getindianews

Nyligen spårade den pakistanska Millat-expressen ur. Eventuellt på grund av för hög hastighet på en föråldrad banavsnitt. Och tajmingen var sämsta tänkbara, minuten senare kom ett annat pakistanskt expresståg från andra hållet. Kollisionen blev våldsam, och 63 döda har grävts nu fram ur de förvridna vagnarna.

De flesta av de hundratals passagerarna på Millat-expressen, på väg från den stora kuststaden Karachi norrut i Pakistan, sov när olyckan inträffade vid 03.30-tiden på måndagen den 7 juni.

Ett antal vagnar flög av rälsen, och kastades över till spåret bredvid, där Sir Syed-expressen, ett annat tåg mellan kusten och norra Pakistan, just kom farande.

– Jag var förvirrad och försökte förstå vad som hade hänt, säger passageraren Shahid, till nyhetsbyrån AFP.

– Då kom det andra tåget och träffade oss.

Resultatet blev ett kaos av omkullvälta och sönderslagna tågvagnar. Hittills räknar polisen till minst ungefär 63 döda. Men räddningspersonalen har ännu inte kunnat genomsöka all förvriden metall, rapporterar tv-stationer från platsen. Totalt fanns det omkring 1 200 passagerare i tågen.

Olycksplatsen ligger nära järnvägsstationen Daharki, långt från alla räddningsresurser.

– Eftersom platsen ligger avlägset blev räddningsarbetet en utmaning, säger en myndighetstalesman till pakistanska medier.

Bland annat hade räddningsmanskapet inte tillräckligt med specialutrustning för att kunna skära upp vagnvraken. Minst sex vagnar har enligt talesmannen totalförstörts.

Pakistan har ett stort järnvägsnät, ett arv från den brittiska kolonialtiden. Men underhållet är ytterst eftersatt, och liksom på bilvägarna är disciplinen dålig och olyckor vanliga.

Den värsta tågolyckan i Pakistans historia inträffade tidigare bara ett tiotal mil från måndagens olycksplats. Över 300 människor omkom i samband med den olyckan.