Schweiziska tågoperatören SBB förbereder sig för att återgå till det normala

SBB-tåg genomkorsar Alperna. Foto: SBB

De Corona-lättnader som beslutats av den schweiziska regeringen antyder att kollektivtrafiken kommer att återgå till en mer normal nivå under de kommande veckorna.

Tågoperatören SBB förbereder sig för att välkomna fler kunder till stationerna och tågen. Anställda i SBB: s resecenter är redo att ge information om vardagsfrågor och fritidsresor.

Orsaken till lättnader beror bland annat på avlastning av skyldigheten att arbeta hemifrån, öppnande av restauranger, positiva konsekvenser av vaccinationer i Schweiz liksom i Europa. Nu kan man förvänta sig en viss normalitet i kollektivtrafiken.

SBB förbereder sig för att välkomna fler kunder till stationerna och tågen under de närmaste veckorna som vill komma fram till sin destination på ett klimatvänligt och bekvämt sätt.

 Nattågen kör igen

De som är på väg under natten kommer snart att kunna återvända hem med kollektivtrafik. Under helgen 2–4 juli kommer transportföretagen i hela Schweiz att återuppta nattrafiken, som fungerar tidigt på morgonen på helgerna (fredag ​​till lördag och lördag till söndag).

Som systemledare för järnväg och väg har SBB och PostBus beslutat om detta samordnade tillvägagångssätt i samråd med statliga Office of Transport (FOT) och kantonerna. Från början av juli kommer passagerarna att återigen dra nytta av hela utbudet av persontransporttjänster, som tidigare minskades på grund av coronapandemin. Med anledning av den krävande operativa planeringen var det inte möjligt att starta nattnätet tidigare.

 Önskan att få göra utflykter och resor ökar gradvis. För fritiden erbjuder tåget många möjligheter till utflykter till Alperna, museer och andra sevärdheter. Tack vare RailAway-erbjudanden finns det billiga kombinerade tåg- och fritidsbiljetter.

Att resa till andra europeiska länder blir lättare igen. Detta ökar lusten att resa. Anställda i SBB:s resecenter informerar resenärer om återupptagandet av internationell trafik. Det är möjligt att boka dag- och nattågssäten till nästan hela Europa och till låga priser.

Tågen rengörs och desinficeras dagligen

Trots lättnader gäller fortfarande det stränga skyddet och rengöringskonceptet för kollektivtrafiken. Allt sedan pandemins början i mars 2020 har SBB-personal städat tåg och stationer oftare och mer intensivt. Cirka 1000 personer arbetar för närvarande med tågstädning. Luftkonditionering och ventilation säkerställer tillräcklig frisk luft och luftcirkulation.

SBB intensifierade också städningen vid tågstationer i mars 2020. I synnerhet har kontaktpunkter som räcken på rulltrappor, lyftknappar och skärmar på biljettmaskiner rengjorts ännu oftare sedan dess. Dessutom används ett rengöringsmedel som har testats för effektivitet mot Covid-19. Kontaktytorna rengörs nu sex gånger om dagen.

På de stora tågstationerna finns desinfektionsmedel för kunder vid de mycket trafikerade ingångarna och vid huvudingångarna.