Upprustning av Berlins tunnelbana: Stadsdelarna Kreuzberg och Friedrichshain återförenades

Berlins U-Bahntåg vid stationen Cottbusser Tor. Foto: BVG

Nu är det avklarat. Ett helt år arbetade Berlins kollektivtrafikföretag BVG intensivt på Tysklands äldsta tunnelbanelinje i stadsdelen Kreuzberg.

El- och bantekniska komponenter samt brodelar på den upphöjda viadukten för linjerna U1 och U3 har genomgått omfattande modernisering.

Under de senaste tolv månaderna hade byggarna mycket att göra: ett nytt tunnelbaneavsnitt med en spårlängd på cirka 1000 meter utrustades med två brytare och den underjordiska viaduktens stålkonstruktion förnyades komplett och ytterligare fundament installerades på viadukten i Skalitzer Straße-området.

Mellan tunnelbanestationerna Schlesisches Tor och Oberbaumbrücke erhöll det nya spårsystemet också en ny ballastöverbyggnad med elastiska isolermattor och innovativa plastsliprar.

Tunnelbanan fick också nytt korrosionsskydd. Räcken, kabelkanaler och kabelsystem för dragström förnyades. Samma gäller kommunikations- och dräneringssystemen i viadukten.

Nu är tunnelbanelinjerna U1 och U3 tillgängliga för passagerarna igen som planerat.

- Nu när den upphöjda järnvägen har tagits i drift igen är vägen mellan stationerna Gleisdreieck och Oberbaumbrücke försäkrad för de närmaste decennierna, säger Uwe Kutscher, chef för underjordiskt byggande i Berlin.

- Vi är särskilt glada över att vi kunde hålla den fastställda tidsramen och budgeten på cirka 36 miljoner euro för ruttförnyelsen, som pågick sedan 2018 trots svåra förhållanden. Naturligtvis kommer den barriärfria expansionen vid tunnelbanestationerna Schlesisches Tor och Görlitzer Bahnhof samt reparationsarbete vid tunnelbanestationerna att fortsätta som planerat under de kommande åren.

Hela 2220 meter löpskenor togs bort och nya installerades och 1 400 meter ledarskenor förnyades. Cirka 2130 sliprar demonterades, 2300 ton ballast avlägsnades och 800 ton jord återanvändes. Tusentals meter nya kablar lades och cirka 410 ton nya stålkonstruktioner installerades. Ett nytt korrosionsskydd applicerades på ett område på mer än 11 ​​300 kvadratmeter.