Ny regional tåglinje öppnas mellan forna svenskstäderna Stralsund och Greifswald för bättre förbindelse till fjärrtåg

Greifswalds järnvägsstation. Som stad i Vorpommern (Svenska Pommern), fick Greifswald den svenske kungen som länsherre 1648. Området var i egentlig mening en del av Sverige endast från Tysk-romerska rikets upphörande 1806 till 1815. Under hela denna period var universitetet av stor betydelse för Sverige som en intellektuell bro mellan Tyskland och Sverige. Foto: Creative Commons Lic.

Tyska staten förbättrar den spårbundna förbindelsen från Greifswald till fjärrtågslinjer. Den nya regionala expresslinjen (RE) 7 börjar köra på den nya sträckan den 13 juni 2021.

Ytterligare fem tåg kommer sedan att dagligen trafikera mellan Greifswald och Stralsund med ett stopp i Miltzow.

Långdistanståg som avgår från Stralsund via Rostock och Schwerin till Hamburg och till resten av Tyskland eller till Stralsund kommer att nå Greifswald mycket lättare.

- En sammanhängande resekedja med optimala förbindelser mellan fjärrtrafik och regional transport är ett viktigt kriterium för pendlare, studenter och turister när de väljer om de ska använda kollektivtrafik. Den nya RE 7 förbättrar anslutningstiderna till långväga transporter och är ett attraktivt tilläggsbud för Hansa- och de forna svenskstäderna Stralsund och Greifswald.

- Tågresande mellan Hamburg och Greifswald kommer i framtiden att dra nytta av reducerade restider på 30 till 45 minuter, förklarar infrastrukturminister Christian Ebene och tillägger:

- De lokala transporttjänsterna på Berlin - Pasewalk - Greifswald - Stralsund och Züssow - Greifswald - Stralsund - Rostock-rutter kommer naturligtvis att förbli desamma som den nuvarande fjärrtrafiken på axeln Berlin - Stralsund.

Tåg med två dubbeldäckare vardera används på den nya RE 7-linjen. Varje tåg erbjuder platser för 190 passagerare och 18 cykelparkeringsplatser.

RE7-tågen förväntas köra fram till mitten av januari och kommer att pausa till december 2022 under omfattande byggnadsarbeten vid Deutsche Bahn mellan Miltzow och Greifswald. Återupptagandet av erbjudandet planeras från och med december 2022. Motsvarande erbjudandekoncept utvecklas inom kort.

 Pressmeddelande från Ministeriet för energi, infrastruktur och digitalisering