Berlins centralstation fyller 15 år

Det är här turister anländer, det är här berlinarna lämnar, bekvämt och klimatvänligt staden med tåg. Centralstationens födelsedag firas även av järnvägsoperatören Deutsche Bahn (DB), nu med höjd status. Foto: © DB AG / Max Lautenschläger

Berlins centralstation firar sin femtonde födelsedag den 26 maj 2021. Sedan den öppnades 2006, punktligt inför fotbolls-VM i Tyskland, har centralstationen varit hjärtat och motorn i Berlins järnvägsnät.

- Berlins centralstation har hållit sitt löfte om optimala transportförbindelser till huvudstaden, och dessutom är det ett arkitektoniskt mästerverk, säger Cornelia Kadatz, chef för Berlins fjärrtågstationer.

- Tågen passerar genom detta imponerande trafikpalats från alla fyra riktningar. Stationen sticker inte ut enbart visuellt utan den utgör rörlighetens hjärta i Berlin. Miljontals berlinare och stadens gäster anländer till centralstationen år efter år. Först var huvudstationen Konsortiet Greenlab  en främmande kropp för många mitt i ödemarken, idag kan stationen med rätta hävda: Jag är en berlinare. Detta är också på grund av de många anställda på tågstationen, som varje dag, särskilt under coronapandemin, ser till att våra passagerare reser säkert och känner sig komfortabla.

Centralstations framgång återspeglas också i siffrorna: sedan den öppnades har antalet resenärer ökat med cirka en fjärdedel. År 2007 var det 265 000 resenärer och besökare varje dag, i början av 2020 var det redan 300 000 per dag. Detta gör Berlins centralstation till en av de mest frekventa tågstationerna i Tyskland. Cirka 1300 långdistans- och lokaltåg stannar vid stationen varje dag.

Berlin Hauptbahnhof, som stationen heter på tyska, är Berlins mest trafikerade fjärrtågsstation. Byggnaden är den största stationsbyggnaden i Europa av korsningstyp, med korsande järnvägslinjer i olika nivåer.

Med omkring 300 000 passagerare om dagen är Berlin Hauptbahnhof den fjärde mest trafikerade fjärrtågsstationen i Tyskland, efter Hamburg Hauptbahnhof, München Hauptbahnhof och Frankfurt Hauptbahnhof. Härifrån går det fjärrtåg, regionaltåg, lokaltåg, pendeltåg och tunnelbana.

Centralstationen ritades av Meinhard von Gerkan och invigdes den 26 maj 2006, två veckor före fotbolls-VM 2006. Den korta tunnelbanelinjen U55, som också ansluter till stationen, öppnade 2009 men blev senare en del av linje U5, då U5 förlängdes 2020.