Regiontågen i Danmark måste fyllas igen: Fler människor måste resa med kollektivtrafik

Dansk regionaltåg, tillverkat av Bombardier. Foto: Bombardier

Fler människor kan resa med tåg och buss från och med den 21 maj, eftersom landets transportministerium lättar på begränsningarna, informerar ministeriet.

På grund av återupptagningsavtalet kommer tåg- och busstrafiken att kunna släppa in fler passagerare igen.

Regiontågen måste fyllas igen, medan beläggningsgränsen i fjärrtåg och långfärdsbussar höjs, informerar transportministeriet i ett pressmeddelande.

Avlastningen sker bland annat för att fler kommer att behöva köra med kollektivtrafik till följd av återöppningen, säger transportminister Benny Engelbrecht (S) i tillkännagivandet.

- Återupptagandet av samhällsaktiviteter innebär också ett större behov av att resa med kollektivtrafik till och från arbete eller studier. Därför gör vi nu en målinriktad avslappning av beläggningsgränserna med fokus på tågtrafik, säger transportministern.

Han konstaterar också att DSB nyligen har haft problem med passagerare som beställer fler sittbiljetter som inte har använts.

Det har därför lämnat tomma platser som andra hade kunnat använda istället.

- Vi har nyligen sett i tågen att vissa passagerare bokar sittbiljetter till flera tåg för att vara säker på att komma med. Det skapar brist på utrymme för andra.

- Förhoppningsvis kan lusten att lagra lindras när lite fler platser blir tillgängliga. Återöppningen måste ske säkert. Det är därför det fortfarande är viktigt att vi håller avstånd när det är möjligt och kommer ihåg att använda handdesinfektionsmedel och munskydd, säger transportministern.

Ministeriet säger inte hur mycket beläggningsgränsen kommer att höjas i fjärrtåg och långdistansbussar.

Även om begränsningarna av kollektivtrafiken minskar är det fortfarande ett krav att ha en biljett i DSB:s tåg.

I avtalet om återöppningen står det att "begränsningarna för kollektivtrafiken kommer att justeras kontinuerligt så att de följer resten av återöppningen".