Eurostar får 291 miljoner euro från EU:s räddningspaket

Eurostar höghastighetståg utför vinterservice. Tåg nummer 9095 från Bourg-Saint-Maurice (i de franska alperna) på väg till London, lämnar Albertville i Savoie. Foto: Creative Commons Li, kredit: Florian Pépellin

Eurostar har nått en överenskommelse med aktieägare och banker om ett refinansieringspaket som kommer att skydda företagets framtid.

Räddningspaketet på 291 miljoner euro består huvudsakligen av eget kapital och banklån garanterade av aktieägarna SNCF, Patina Rail LLP (ett konsortium som stöds av Caisse de dépôt du Québec) och fonder som förvaltas av Federated Hermes och NMBS.

På grund av coronapandemin drabbades den internationella järnvägsoperatören under det gångna året av en betydande minskning av antalet passagerare. Enligt Eurostar garanterar detta paket inklusive andra stödåtgärder att företaget kan uppfylla sina finansiella åtaganden på kort till medellång sikt.

Den internationella operatören har meddelat att den kommer att fokusera på kärnjärnvägar mellan London och Paris samt mellan Bryssel och Amsterdam och på "strikt kostnadskontroll för att kunna säkerställa återbetalningen av lånen" under de kommande månaderna. Från och med maj kommer bolaget att öka antalet tåg på linjen mellan London och Paris till två dagliga tur och returresor och från slutet av juni till tre tur och returresor per dag.

Enligt Eurostar kommer refinansieringspaketet att skydda Eurostar i framtiden eftersom restriktionerna lättar och resorna återupptas gradvis. Finansieringen kommer att göra det möjligt för Eurostar att återhämta sig och slutföra fusionen med Thalys under ramen av Green Speed-projektet, som har skjutits upp.

Starkt stöd

- Alla på Eurostar är mycket nöjda med detta starka stöd från våra aktieägare och banker, vilket gör att vi kan fortsätta att ge service åt våra passagerare. Refinansieringsavtalet är viktigt för att vi ska kunna utöka våra tjänster nu när pandemiläget förbättras, säger Eurostars VD Jacques Damas.

- Eurostar kommer att fortsätta att samarbeta med myndigheterna för att på ett säkert sätt kunna lindra reserestriktioner och effektivisera gränsöverskridande processer så att passagerare kan resa säkert och sömlöst, förklarar Damas.