Helsingfors nya snabbspårväg blir färdig fem månader tidigare än planerat

Den nya snabbspårvägen, som har fått namnet, spårjokern, blir klar snabbare än väntat. Bild: Arkitektbild

Helsingfors snabbspårväg som ska löpa från Östra centrum till Kägeludden ser ut att bli klar i förtid. Även planeringen av trafiken tidigareläggs, skriver tidningen Hufvudstadsbladet, HBL.

Projektchef Juha Saarikoski är glad över att arbetet framskrider i rask takt.

– Det är klart att det är en positiv nyhet. Arbetet har löpt på bra och vi vågar redan nu lova att spårjokern blir klar i förtid, säger han till dagstidningen Hufvudstadsbladet.

Byggnadsarbetet kan bli klart redan nästa år och planen är att ta snabbspårvägen i bruk i början av 2024, fem månader tidigare än planerat.

– Det är bra att vi kan bevisa att den här typen av projekt går att slutföra inom tidsramarna. Jag tycker att stora projekt rörande infrastruktur i huvudstadsregionen har fått lite dåligt rykte, så det är bra om vi kan ändra på det, säger Saarikoski.

En hel del arbete återstår efter att själva byggandet av spårvägen är klart. Spårvägen och trafikarrangemangen måste testas i praktiken – något som tar ganska lång tid.

– Det är ändå 25 kilometer spårväg vi talar om. Alla partier måste testas och det kommer ta tid.

– Dessutom är det viktigt att reservera tillräckligt med tid i slutet av ett så här omfattande projekt, så att det går att få allting klart inom utsatt tid ifall det uppstår komplikationer, säger Saarikoski, till HBL