Tågoperatören VR Transpoint och Terrafame skapar logistikkedja för batterikemikalier

VR Transpoint levererar Terrafames batterikemikalier. Foto: VR Transpoint

Batterikemikalier för en miljon elbilar – tågoperatören VR Transpoint och Terrafame tar ett gemensamt steg mot en renare framtid

I framtiden kommer VR Transpoint att etablera en effektiv, säker och klimatvänlig logistikkedja för transport av Terrafame Oy:s nya fabrik vars uppgift blir att tillverka batterikemikalier i framtiden.

Genom undertecknandet av samarbetsavtalet möjliggörs transporter av 250 000 ton batterikemiska produkter från Sotkamo till finländska hamnar med tåg och långtradare varje år.

- Vårt samarbete är ett exempel på att stora delar av världen utvecklas i en mer hållbar riktning. Vi är stolta över att kunna stödja Terrafames produktion genom en klimatvänlig, effektiv och säker logistikkedja samt att kunna bidra till en hållbar produktion av batterikemikalier, som behövs för eldrivna, koldioxidneutrala transporter. Vi är bokstavligen på en gemensam resa med Terrafame i riktning mot en bättre framtid, säger Martti Koskinen, VD för VR Transpoint.

Terrafame har tidigare producerat råvaror för batteriindustrin, men med den nya anläggningen kommer företaget också att kunna börja producera batterikemikalier själv.

- Antalet elbilar förväntas öka mångfaldigt under detta decennium i takt med en starkt stigande efterfrågan på batterikemikalier. Sotkamo-anläggningen blir en av världens största produktionsanläggningar för nickelsulfat, betonar Terrafame i ett pressmeddelande.