Alstom levererar det hundrade elektriska loket till Indian Railways inom ett år

El-lok Prima T8TM WAG-12B. Foto: Alstom

Nästan sex år efter att Alstom tecknat ett kontrakt för leverans av 800 helelektriska lok till Indien, berättade företaget nyligen ​​att det har levererat det hundrade elektriskt drivna loket på 12 000 hk till Indian Railways.

Loket monterades ihop i en av Indiens största integrerade tillverkningsanläggningar där landets mest kraftfulla elektriska lok utvecklas med hjälp av Alstom.

- Jag är glad över att vi trots alla enorma ansträngningar på grund av Covid-19, har lyckats tillverka och leverera det hundrade elloket till de indiska järnvägarna på mindre än ett år, sade Alain Spohr, VD:n för, Alstom India.

Han betecknade projektet som ”ett teknologiskt genombrott för nationen.”

- Alstom har åtagit sig att leverera säkra, pålitliga och effektiva mobilitetslösningar för Indian Railways revolutionerande resa mot att bli världens första 100 procent gröna järnvägsbolag," underströk Alain Spohr.

Avtalet, som tecknades 2015 mellan Indiens järnvägsministerium och Alstom, är värt 3,5 miljarder euro.  Det avser tillverkning av 800 elektriska lok för godstrafik samt adekvat underhåll.

Enligt järnvägsministeriets tjänstemän är alla dessa lokomotiv utrustade med modern trefasdrift på 9000 kilowatt (12 000 hästkrafter). Loket har en maximal dragkraft på 706 kN. Loket med två Bo-Bo-konstruktioner med 22,5 T (ton) axellast kan uppgraderas till 25 ton med en hastighet på 120 km/h.

I ett uttalande från Alstom sägs att indiska järnvägar under räkenskapsåret 2020-2021 registrerade en godsbelastning på 1 232 miljoner ton, vilket var 2 procent högre än under föregående budgetperiod.