It-sektorn riktar kritik mot regeringens 800-miljardersatsning på infrastruktur

- Bredbandet är för många möjligheten att kunna arbeta och studera fullt ut hemifrån, och ytterst vara en del av det nya digitala samhället, säger Fredrik Borg, affärsområdeschef på IP-Only. Foto: Pressbild.

Regeringen meddelade nyligen att man vill lägga 799 miljarder kronor på att underhålla och utveckla järnvägar och vägar mellan 2022 och 2033. Det är en ökning med 21 procent jämfört med nuvarande plan.

-Vi är oerhört stolta att kunna presentera den största ekonomiska ramen någonsin för att bygga vägar och järnvägar, säger miljö- och klimat- minister Per Bolund (MP).

Mindre stolt är Fredrik Borg, affärsområdeschef på IP-Only som hänvisar till It-sektorn som nu går emot regeringens 800-miljardsatsning på infrastruktur. Samtidigt fick den digitala infrastrukturen endast några promille av detta. Borg anser att regeringens gammaldags syn drabbar 1,4 miljoner svenskar.

- Satsningen på 799 miljarder kronor som regeringen gör på vägar och järnvägar är i grunden en bra satsning på en viktig infrastruktur. Problemet är att bredbandsutbyggnaden samtidigt enbart får 2,8 miljarder kronor, och den är för många i dag en lika viktig infrastruktur. Vi kan inte undgå att se en gammaldags syn på infrastruktur när bredbandet, som är viktigare än någonsin när vi alltmer arbetar och studerar hemifrån, bara får några promille av stödet som annan infrastruktur får, säger Borg.

- 1,4 miljoner svenskar är förlorare, de flesta på landsbygden. Det är dessa som i dag saknar ett snabbt bredband när de behöver det som mest. Bredbandet är för många möjligheten att kunna arbeta och studera fullt ut hemifrån, och ytterst vara en del av det nya digitala samhället. Och i takt med att välfärdstjänsterna blir allt fler i framtiden ökar samhällsvikten med bredbandsutbyggnaden ytterligare.

- Det finns många, inte minst från politiskt håll, som anser att aktörerna själva ska ta ansvar. Vi håller med om det, själva satsar vi mer pengar under ett år än regeringen gör på fyra. Vi vill fortsätta satsa miljardbelopp men då krävs rätt förutsättningar – stödjande bidrag utifrån moderna behov, är en bra start. Detta är samhällsviktigt – förändrar vi inte vårt sätt att se på infrastruktur och prioriterar därefter kommer landsbygden förbli ett digitalt b-lag. Det tror jag ingen vill, sammanfattar Fredrik Borg.