Kina finansierar ett hemligstämplat järnvägsprojekt med Ungern

Kinesiskt tåg anländer till Europa. Foto: Hamburgs hamn

Ungern har hemligstämplat detaljerna kring landets största järnvägsprojekt någonsin. Järnvägen ska gå från Budapest till Belgrad och finansieras av Kina.

Den planerade järnvägen är en del av ett större kinesiskt finansierat projekt som ska knyta samman den kinesiskägda hamnen Pireus i Aten med Centraleuropa, via städer som Belgrad och Budapest.

För ungersk del kostar järnvägsprojektet, som är landets näst dyraste infrastrukturprojekt någonsin, runt två miljarder euro och finansieras till 85 procent med ett lån från en kinesisk bank.

Enligt lagförslaget om att sekretessbelägga projektet, som röstats igenom av det ungerska parlamentet, kan för stor insyn äventyra Ungerns möjligheter att bedriva sin utrikespolitik och bejaka sina handelsintressen utan extern påverkan. Regeringen har också sagt att hemligstämpeln varit ett villkor från den kinesiska banken.

Ungerska regeringen har som ambition att bli mindre beroende av EU, bland annat genom att knyta närmare band till Kina. Dessutom finns till premiärminister Orbán närstående affärsmän som har ekonomiska intressen i projektet.