Schweiziska Stadler ska hjälpa Ukraina att modernisera landets tunnelbanor och järnvägsinfrastruktur

Stadlers vd Peter Spuhler betonade det schweiziska företagets intresse för verksamhet på den ukrainska marknaden och upprättandet av en gemensam produktion med ukrainska partners. Foto: Ukrinform

Parterna diskuterade de nya utsikterna för uppgradering av järnvägsutrustning.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har träffat delegater från schweizbaserade Stadler Rail AG för att diskutera möjligheter att förbättra infrastrukturen för järnvägar och tunnelbanor.

Den utländska delegationen leddes av Stadler AG:s vd och delägare Peter Spuhler, meddelade Zelenskys presstjänst.

Under mötet diskuterade parterna också utsikterna för samarbete för att uppgradera rullande materiel för ukrainska järnvägar, förorts- och stadsjärnvägstransporter.

Zelensky hänvisade bland annat till vikten av att använda utländsk teknik och kapital för genomförandet av infrastrukturprojekt i Ukraina. Han sa också att Ukraina ifjol byggde 4000 kilometer vägar och cirka 150 broar.

- Under 2021 har vi mer ambitiösa planer. Det gäller att öka antalet projektet med en och en halv gång. Men vi lägger till en annan prioritering, nämligen flygplatser och järnvägar, sade Zelensky.

Exempelvis har byggandet av en flygplats i Dnipro börjat och dessutom pågår arbetet på flygplatsen i Odesa.

De ukrainska myndigheterna är också intresserade av utvecklingen av nya tunnelbanelinjer i Kiev, Kharkiv, Dnipro, liksom elektriskt drivna och snabba spårvagnsförbindelser i olika städer.

Enligt Zelensky har Ukraina egna anläggningar för att tillverka rullande materiel, så det viktigaste villkoret för samarbete med utländska partners är maximal lokalisering av produktionen till Ukraina.

I januari 2021 undertecknade Zelensky och hans moldaviska motsvarighet Maia Sandu ett memorandum om utvecklingen av transport- och transitpotentialen i Ukraina och Republiken Moldavien. Överenskommelsen föreskriver byggandet av en motorväg mellan de två ländernas huvudstäder.

I mars 2020 lanserade Ukraina ett rikstäckande infrastrukturprojekt för byggande och reparation av vägar och andra infrastrukturanläggningar.

Stadler Rail AG är en av världens ledande tillverkare av rullande materiel, däribland spårvagnar, tunnelbanetåg, pendeltåg och höghastighetståg, järnvägar och växellok samt personvagnar.

Källa UNIAN