Helsingfors största underjordiska konstutställning tar form på västmetrons stationer

”Vandrare” på sin plats på Stensviks metrostation. Skulpturen installerades i början av mars 2021. Foto: Kalle Mustonen, Länslmetro Oy

Konst i olika former blir en del av arkitekturen på alla nybyggda metrostationer mellan Mattby och Stensvik. Själva linjen håller fortfarande på att testas.

Tanken är att göra stationerna mer attraktiva och trivsamma samt ge dem en egen karaktär. Stationerna förses med konstverk i olika former: ljus, ljud, målningar och skulpturer.

Huvudstationen i Stensvik har fått en skulptur av Kalle Mustonen med namnet ”Vandrare” (Kulkijat). I veckan installerades skulpturen på sin plats på stationsplattformen och kommer därefter att skyddas tills dess att byggarbetet är klart.

Slutstationens signaturkonstverk består av två st cirka två och tre meter höga träfigurer. De humoristiska figurerna springer i mitten av stationsplattformen.

Figurerna är sympatiska och tål tidens tand. Ett konstverk i trä ger värme och skapar en kontrast till stationens ljusa nyanser.

- Det var mer jobb än jag hade väntat mig att behandla skulpturens yta. Men jag ville inte göra några kompromisser och resultatet märks i ytans levade känsla”, berättar konstnären Kalle Mustonen om arbetet med konstverket ”Vandrare”.

- Det känns otroligt givande att slutföra ett så långt projekt och att få se Löparna i sin rätta miljö på Stensviks station. Att skapa konst för en metrostation är lite annorlunda, för nu är skulpturen klar på sin plats men invigningen får vänta. Det är bara några arbetare som har sett skulpturen. En annan skillnad är att det är det är svårt att bilda sig en uppfattning om metrostationens storlek. Även om stationsplattformen fysiskt har en viss längd ändrar till exempel stationsplattformens belysning upplevelsen av utrymmet. Jag blev positivt överraskad av hur väl min hantverksskulptur och den nästan futuristiska belysningen fungerade ihop. Tillsammans skapar de ett retrofuturistiskt sceneri, beskriver konstnären Kalle Mustonen sina tankar kring konstverket och dess installation och slutförande.