Drygt 400 personer rustade upp norska järnvägen under senaste påskhelgen

På sektionen Asker-Drammen förnyades master, upphängningar och kontaktledningar. Foto: Nils John Maudal, Bane NOR

Medan stora delar av det norska samhället stängdes under påskhelgen på grund av corona, arbetade mer än 400 personer hårt för att förnya järnvägen. Arbetet gick smidigt och det gynnar passagerarna.

Under påskuppehållet hänvisades många resenärer till bussar medan järnvägen utvecklades, underhölls och förnyades på flera platser i landet. Kommunikationschef Trine Bratlie Evensen i Bane NOR säger att de kommer att belönas och hedras för det.

- Vi bygger och underhåller så att människor får färre förseningar, kortare restid och fler avgångar, säger Evensen.

Förhindrar infektion på byggarbetsplatser

Det har varit över 400 personer på järnvägen i påsk, dessa arbetade under strikta infektionskontrollåtgärder och noggrann uppföljning. 

- Vi tar pandemin på allvar. Vårt gemensamma mål är att hålla människor friska, skydda de lokala samhällen där vi arbetar och säkerställa goda framsteg på byggarbetsplatserna, säger Evensen.

Hon påpekar att Bane NOR har bra system för uppföljning av infektionskontroll: Vi kontrollerar regelbundet att entreprenörerna har rutiner för systematisk uppföljning av reglerna, både i sin egen organisation och med underleverantörerna. Vi får veckorapporter från entreprenörerna om karantänernas status och andra frågor relaterade till coronahantering. Inspektioner hålls också vid anläggningar med checklistor för att säkerställa ett stort fokus på infektionskontroll.

Arbeta tillsammans i små arbetsgrupper

Som en allmän regel måste anställda hålla avstånd från varandra, men små arbetsgrupper har också inrättats som kan arbeta närmare. Dessa måste hålla ett avstånd på två meter till kollegor utanför arbetsgruppen eller använda skyddsutrustning som täcker ansiktet.

Verktyg och arbetsredskap sprutas och rengörs väl och arbetskläderna . Samtidigt utförs testning av anställda för att säkerställa att sjukdomen inte sprids.

- Vi är mycket nöjda med att ha gjort så mycket under så svåra förhållanden, säger Evensen.

Nya tunnlar och dubbelspår

Allt planerat arbete utfördes under påskveckan och tågpersonalen kunde starta tågtrafiken på alla ställen igen vid förväntad tid.