Polen: PKP LHS har startat transasiatisk järnvägsförbindelse

år 2020 transporterade PKP LHS 40 tåg från Kina till Sławków. Mängden gods uppgick totalt till 3060 TEU. Foto: PKP LHS

Det första tåget från Kazakstanska staden Dostyk anlände till polska Sławków den 31 mars 2021. Linjen bedrivs av den polska tågoperatören PKP LHS.

Transporten möjliggjordes av avtalet som företaget tecknade med China Railway International Multimodal Transport (CRIMT). Syftet är att organisera internationell multimodal transport mellan Kina och Europa.

- Undertecknandet av kontraktet med CRIMT och den fullständiga organisationen av transporten från Kina till Polen är ett naturligt steg i utvecklingen av vårt samarbete. På grund av erfarenheterna från det senaste året, det förtroende som byggts upp och hårt arbete kan vi nu organisera transporten själva och erbjuda våra importörer och exportörer en ännu bättre service, säger Zbigniew Tracichleb, VD för PKP Linia Hutnicza Szerokotorowa.

Från Dostyk-stationen vid gränsen mellan Kina och Kazakstan erbjuder PKP LHS full spedition, tull- och terminaltjänster. Detta inkluderar bland annat passage av tåget genom Kazakstans, Rysslands, Ukrainas och Polens territorium. Det sker längs bredspårslinjer och omlastning av containrarna sker i Dostyk och i Sławków. Det första tåget som organiserades enligt den nya normen nådde Sławków på 14 dagar.

- Utvidgningen av vår serviceportfölj är resultatet av samarbetet mellan PKP LHS och Xi'an Free Trade Port Construction and Operation Co., Ltd. Denna plattform har gett oss nödvändiga referenser för att kunna arbeta med CRIMT i syfte att implementera våra internationella multimodala transporter. Vårt strategiska partnerskap och vårt växande samarbete erbjuder våra kunder ett omfattande utbud av logistiktjänster på högsta nivå, säger Dariusz Sikora, ledamot av styrelsen för handel och drift på PKP LHS.Förutom den vanliga förbindelsen till Xi 'an startade en annan rutt från Chongqing i december 2020. Eftersom ingen omlastning krävs vid gränsen och en bred spårvidd är tillgänglig för godstrafik kan en rekordhög transiteringshastighet uppnås.

Resan varar cirka 12 dagar från kinesiska städer till Sławkóws Euroterminal. Trafiken från Kina till Sławków har utvecklats dynamiskt sedan början av 2021 och transporterna genomförs, enligt den polska tågoperatören, utan sådana problem som är typiska för andra transportvägar.