Finländska VR FleetCare moderniserar sovvagnar åt norsk tågoperatör

Arbetet kommer att utföras i Finland i VR FleetCares i Pieksämäkis serviceverkstad. Foto: VR Fleet Care

Det finska flottförvaltningsföretaget VR FleetCare har tecknat ett avtal för omfattande modernisering och kommersiell uppgradering av sovvagnar som anskaffats av den norska tågoperatören Vy Tog AS. I kontraktet ingår modernisering av åtta sovvagnar av typ BDcmz 874. Projektet startar inom kort och de uppgraderade vagnarna levereras till kunden under 2021.

Syftet med moderniseringsprojektet är att förbättra passagerarkomforten och säkerheten samt att förnya vagnarnas utseende så att det matchar varumärket Vy Tog. Arbetet kommer att utföras i Finland i VR FleetCares depå i Uleåborg och i Pieksämäkis serviceverkstad.

- Vi är övertygade om vårt val av leverantör och ser fram emot att arbeta tillsammans och introducera de moderniserade vagnarna på Bergensbanen, säger Amund Kjelland, chef för upphandling, projekt och rullande materiel på Vy.

 Förbättringarna ökar vinter- och driftsäkerheten

Sovvagnarna som tidigare har använts av Deutsche Bahn kommer att genomgå omfattande modifieringar innan de används i Norge. Vagnarna är målade på utsidan och modifieringar görs för att öka driftsäkerheten på vintern. Inredningen i vagnarna kommer också att förnyas och resekomforten kommer att öka.

- Det är fantastiskt att Vy Togs vagnar kommer till Finland för renovering. Denna order är också mycket strategiskt viktig eftersom vi strävar efter att expandera våra vagnprojekt och komponenttjänster, säger Peter Guldbrand, Vice President, Sales, VR FleetCare.

Vagnarna transporteras till Finland med tåg på ett hållbart sätt

Avtalet inkluderar transport av sex vagnar från Crailsheim, Tyskland och två vagnar från Oslo, Norge, till Uleåborg, Finland. Först kommer vagnarna via Torneå till depån i Uleåborg, där det mesta av arbetet utförs. Under renoveringen går vagnarna också till verkstaden Pieksämäki, där de ytbehandlas och målas.