”Järnvägstunneln mellan Tallinn och Helsingfors är inte begravd”

Det är obestridd att Estland och Finland skulle dra nytta av den längsta tunneln under havet som någonsin byggts. En förstudie som samfinansieras av EU drar också slutsatsen att megatunneln tekniskt inte är en rördröm och att den erbjuder många ekonomiska fördelar. I synnerhet för Finland handlar projektet om mer än bara att minska restiden mellan de två huvudstäderna från för närvarande cirka två och en halv timme med färja till 20 minuter genom ubåtröret. Foto: Mass Transit Network

Estlands statsminister Kaja Kallas första statsbesök gick nyligen till Finland. Under besöket träffade hon president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin.

Sanna Marin diskuterade med Kaja Kallas om Finlands och Estlands relationer, coronapandemin, internationella frågor och aktuella EU-frågor.

Kaja Kallas lyfte även fram andra projekt som rent fysiskt förenar Estland och Finland.

– Vi borde gå vidare när det gäller den ambitiösa tunneln mellan Tallinn och Helsingfors. Vi hoppas kunna samarbeta mera när det gäller Rail Baltica.

Rail Baltica är en planerad järnväg genom Balticum från Tallinn till den Polsk Litauiska gränsen. En tunnel mellan Helsingfors och Tallinn kunde bli en anslutning.

Marin och Kalla diskuterade också internationella frågor som kommande EU-möten.

– Vi talade också om relationerna med Ryssland och vikten av att stödja och förbättra transatlantiska relationer, sa Kalla.

Hon lyfte också fram att samtalen berörde hur Estland och Finland ska uppnå klimatneutralitet både på EU-nivå och lokalt.

– Vi kan också göra mera när det gäller datasamarbete. Redan i fjol kunde vi gemensamt använda digitala recept. Våra företagsregister utväxlar också redan data. Förhoppningsvis kan vi utnyttja de erfarenheterna och utvidga det här utbytet i framtiden.

Sanna Marin lyfte fram att Finland är ordförande i det nordisk-baltiska samarbetet NB8 detta år.

– Fokus kommer att ligga på hur våra samhällen återhämtar sig efter pandemin. I den kontexten kommer vi att fokusera på innovationer, digitalisering, klimatförändringen och grön återhämtning.